Še nimate ideje za valentinovo?

0

Praznik svetega Valentina se je najprej praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu, današnji pomen pa je dobil šele ob koncu srednjega veka, ob ideji o romantični ljubezni, ki si jo danes izkazujemo z vsemi malimi (in velikimi) darilci. 14. februar je tako dan, ko si predvsem zaljubljenci, pa tudi prijatelji in sorodniki na tak ali drugačen način izmenjajo ljubezen. SMS sporočilca, voščilnice, pisma, cvetje in čokolada so tiste standardne majhne pozornosti, ki nam vsem, ne glede na to, ali smo pristaši tega praznika ali ne, ogrejejo srce in prikličejo nasmeh na obraz. Kljub temu, dejstvo je, da je (tudi) ta praznik že povsem podlegel kapitalističnemu duhu današnjega časa in je bolj kot za posameznika koristen za trgovce, gostilničarje in še marsikoga, ki na ta dan beleži velike dobičke.

Ne pozabimo, da je največkrat lepa beseda, izraz čustev in topel objem tisto, kar prikliče največjo srečo. Ker pa nikoli ne škodi zavedanje, da »gre ljubezen skozi želodec«, smo za vas pripravili nadvse enostaven in hiter recept za fantastične lava tortice, s katerimi boste nekomu nedvomno polepšali dan.

Potrebujete:

100 g bele čokolade

3 žlice masla

6 žlic sladkorja v prahu

2 jajci

1 beljak

6 žlic moke

nekaj kapljic vanilijevega ekstrakta

cca 100 g jagod (za 3 žlice jagodnega pireja)

nekaj kapljic jagodnega ekstrakta (po želji)

ščepec soli

Akcija:

  • belo čokolado skupaj z maslom stopite nad vodno kopeljo, lahko pa tudi v mikrovalovni pečici,
  • v skledo dodajte jajci, sladkor in vanilijev in jagodni ekstrakt ter dobro premešajte,
  • zmesi dodajte stopljeno belo čokolado in sok jagod (jagode speštajte eskozi cedilo, da bo jagodni sok stekel v zmes),
  • dodajte moko in dobro premešajte,
  • modelčke za tortice namastite in posujte s tankim slojem moke,
  • modelčke (mase je dovolj za 3 do 4 modelčke) napolnite z zmesjo do ¾,
  • pecite v pečici, ogreti na 200°C okoli 15 – 20 minut.

Ko so tortice pečene, jih obrnemo na krožnik, posujemo s sladkorjem v prahu in poljubno okrasimo – z jagodami, stopljeno čokolado, smetano, sladoledom…

N.Š.

Komentarji