Še uradno… slavnostna otvoritev proizvodne linije smartMELAMINE

0

Včeraj, 27. septembra 2018 se je javnosti slavnostno predstavilo novo podjetje smartMELAMINE d.o.o. iz Kočevja, ki je nekakšen spoj dveh podjetij, in sicer podjetja Melamin d.d. Kočevje in podjetja iz skupine TITK iz Nemčije. Pred očmi mnogih domačih in tujih dobaviteljev, sodelavcev in drugih vpletenih, so z lično prireditvijo v proizvodni hali podjetja predstavili zgodbo o začetkih smartMELAMINE-a. Zgodbo, ki se je začela že več kot deset let nazaj.

Moža, ki sta imela – kot je dejala voditeljica prireditve – »vizijo in pogum« za hčerinsko podjetje, sta direktor podjetja Melamin d.o.o. , g. Srečko Štefanič in direktor nemškega TITK-ja, g. Ralf-Uwe Bauer. Odkar sta se leta 2015 uradno povezala v smartMELAMINE d.o.o., je bilo za samo postavitev proizvodne linije vloženih več kot 7 milijonov evrov, od tega je milijon in pol iz državne razvojne spodbude. Posamezne komponente, potrebne za 100 metrov dolgo proizvodno, so bile dobavljene tako od nemških, kot tudi slovenskih izdelovalcev strojne opreme, s katero bodo v enem letu zmožni izdelati tudi do 2.000 ton melaminskih flisov v največji širini 2,4 metra in s težo od 20 do 600 gramov na kvadratni meter. Tako osnovna surovina izdelka – melaminska smola, kot tudi sama proizvodnja melaminskega flisa, sta zaščitena s patentom.

Namreč, smartMELAMINE je podjetje, ki proizvaja melaminske flise, izdelane po »meltblown« proizvednem postopku. Leta snovanj in raziskovanj slovensko – nemške naveze so jih pripeljala do odkritja edinstvenega materiala, ki združuje izjemne lastnosti melaminske smole s prednostmi »meltblown« postopka, s katerim je omogočena proizvodnja visokokakovostnih negorljivih flisov, narejenih iz melamina. Kot sta povedala direktorja podjetja, g. Damjan Murn in Christoph Löning, gre za zelo poseben produkt, produkt prihodnosti, ki odpira vrata novim, podobnim idejam. Kot prednost revolucionarnega melaminskega flisa sta navedla predvsem dejstvo, da material ne gori, se ne topi, tali ali krči in nudi akustično ter toplotno izolacijo, zato je primeren za marsikatere uporabne produkte, kot so denimo delovna oblačila, pohištvo, letalsko, železniško in avtomobilsko opremo… možnosti je ogromno.

Na slavnostnem dogodku je besedo dobil tudi generalni direktor Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, g. Marko Drofenik, ki je njihovo denarno investicijo v podjetje »upravičil« preprosto s tem, da so v smartMELAMINE-u prepoznali primer, ki resnično obeta. Poudaril je še, da je bila odločitev podpreti projekt v Kočevju še dodatno podkrepljena z dejstvom, da bo Kočevje s podjetjem pridobilo še 30 novih delovnih mest, s čimer bi se preprečilo »bežanje« prebivalcev Kočevja in okolice v druge kraje ali celo v tujino. Pravi, da se v tej smeri trudijo skupaj z občino in skušajo k nam privabiti tudi tuje investitorje.

N.Š.

Komentarji