Sezona ogrevanja – kaj se najbolj splača?

0
Foto: startrescue.co.uk

Novembrske temperature so resda bližje poletnim kot pa zimskim, a se vseeno moramo zavedati, da bo kurilna sezona vsak čas potrkala na vrata. Za največjo učinkovitost, kakovost in čim nižje stroške ogrevanja je potrebno pošteno razmisliti, kateri način je za naše potrebe, prostor in sredstva najprimernejši. V kolikor s trenutnim načinom ogrevanja niste zadovoljni in razmišljate o drugih možnostih, smo za vas raziskali, med katerimi načini ogrevanja lahko izbirate, kaj so njihove prednosti, slabosti, kolikšni so letni stroški in nenazadnje kolikšna je prvotna investicija. Za zamenjavo ogrevalnega načina se odločite šele, ko trenutno ogrevanje ni več energetsko varčno in, če se vam investicija v nov način hitro povrne. Za kar največji izkoristek toplote mora biti primerno urejena tudi fasadna izolacija, zatesnjena okna in vrata ter primerno urejeni toplotni mostovi, saj je to osnovni »pogoj« za kar najbolj varčno in učinkovito ogrevanje.

Če ogrevate radiatorsko, potrebujete visokotemperaturno ogrevanje, če pa se odločite za talno ogrevanje, pa potrebujete nizkotemperaturno. V kolikor razmišljate o toplotni črpalki, imate na izbiro ogrevanje z zrakom, podtalnico ali zemljo, pri zadnjih dveh pa je potrebno preveriti, ali izbran vir ustreza lokaciji.

Med ogrevanja z električno energijo spada infrardeče ogrevanje, kjer je dobra stran ta, da ne potrebujemo posebnega prostora za kurilnico, ni pa ogrevanja vode (razen ob dokupu bojlerja). Investicija znaša 12.000 evrov, letni strošek ogrevanja pa ni ravno najcenejši – 850 evrov.

Z elektriko ogrevajo tudi termoakumulacijske peči, ki so primerne predvsem za ogrevanje prostorov, kjer pač ni druge izbire. Cena tovrstne peči je okoli 4.000 evrov, letno pa strošek ogrevanja nanese kar do 1.200 evrov.

Prostore lahko grejemo tudi s pomočjo zemeljskega plina ali utekočinjenega naftnega plina (UNP). Prednost slednjega je predvsem v enostavnem vzdrževanju in dejstvo, da gre za precej čist vir energije. Treba pa je vedeti, da je UNP najdražji energent, saj letni strošek ogrevanja in vzdrževanja znaša od 1.500 do 2.500 evrov, sama investicija pa vas bo stala okoli 9.000 evrov.

Vedno bolj popularna izbira ogrevanja (in hlajenja) je toplotna črpalka, katera lahko izkorišča toploto zraka, zemlje ali podtalnice. Pri prvi, najcenejši varianti ogrevanja s toplotno črpalko je treba letno odšteti okoli 700 evrov, sama investicija pa vas bo stala okoli 9.000 evrov, pri čemer lahko tudi dobite subvencijo Eko sklada do 1.000 evrov. Ogrevanje z izkoriščanjem toplote zemlje ima kar nekaj zahtev (recimo, potrebuje veliko prostora, vlažno zemljo, seveda ne zabetonirano ali asfaltirano), dovoljenje pa je treba pridobiti od ARSO. Letno vas varianta ogrevanja z zemljo sicer stane okoli 600 evrov, tudi pri tej investiciji pa je treba odšteti najprej 9.000 evrov, subvencija 1.000 evrov je tudi tu mogoča. Ogrevanje s podtalnico ima zelo veliko toplotno moč, dober izkoristek, dolgo življenjsko dobo in tih način delovanja. Res pa je, da ni vsaka lokacija primerna, treba je opraviti tudi analizo vode in pridobiti dovoljenje od ARSO. Letno vas takšno ogrevanje stane okoli 500 evrov, višina investicije pa je kar okoli 13.000 evrov, Eko sklad pa lahko zaprosite za subvencijo v višini do 2.500 evrov.

Ogrevanje na drva je predvideno za najcenejše ogrevanje, saj naj bi letno za to porabili okoli 350 evrov. Z dobrim kotlom gre za odličen izkoristek energije gorenja oziroma za dolgo obdobje gorenje, ni pa avtomatizirano, potrebno je skladiščenje drv in njihova priprava, višina investicije pa znaša kar okoli 13.000 evrov.

Zadnje čase je – poleg ogrevanja s toplotno črpalko – zelo popularno tudi ogrevanje na pelete – koščke valjaste oblike iz čistega lesa (bukev ali smreka). Gre za avtomatizirano ogrevanje, ki se ga lahko kontrolira tudi na daljavo in ima najvišjo kurilno vrednost biomase. S peleti je treba ravnati previdno, saj potrebujejo svoj in suh prostor. Letno je treba za tak način ogrevanja nameniti približno 750 evrov, sama investicija pa znese okoli 12.000 evrov.

N.Š.

Komentarji