Simptomi želodčnih težav – kdaj je v želodcu preveč kisline in kdaj premalo

0

Bliža se nam zima , ki prinaša občutljivim in starejšim ljudem kup težav.

 Že tako je čas, ko listje odpada od drevja,  čas ko ljudje bolj množično zapuščamo ta svet. V tem času je dobro, da pijemo po liter čistilnega čaja na dan vsaj tri tedne. Pri  nas smo ta čaj poimenovali mladost. Očisti nam ožilje in notranje organe. V  tem obdobju smo tudi bolj podvrženi stresu, kar pa vpliva na  naša prebavila.

 

Ko pridejo k meni ljudje iskati pomoči in potožijo, da imajo težave z želodcem. Če imajo določeno diagnozo jim je lažje pomagati. Večkrat pa je tudi diagnoza vprašljiva, predvsem takrat, ko ni točno določeno, ali je v želodcu preveč ali premalo kisline. Z malo znanja in pazljivosti, lahko to dostikrat ugotovimo sami.

  

KDAJ IMAMO V ŽELODCU PREVEČ KISLINE ?

 

V želodcu čutimo pekočo bolečino. Po domače si rečemo, da nas peče zgaga. To stanje je dostikrat povezano z refluksom, se pravi, da se nam zaradi poškodovane zapiralke hrana vrača nazaj v ustno votlino. V ustih imamo grenak okus. Običajno se nam to dogaja ponoči, ko je telo v vodoravnem položaju. Ljudje si to težavo rešujejo  z dodatnim vzglavnikom. Blato je po navadi bolj tekoče. Če pokažemo jezik in se pogledamo v ogledalo, opazimo na jeziku razjede. Če se  pravočasno ne zdravimo, nam povratni želodčni sokovi poškodujejo še dlesni. V želodcu je tudi povečano število bakterij Helicobacter pyroli. Vendar nam to ugotovi le zdravnik.  Običajno nam naredijo tudi gastroskopijo ali v končnem opazijo tudi razjede, ulkuse na steni želodca ali dvanajstnika.

 

KAKO  SE TE TEŽAVE LOTIMO NA NAŠI KMETIJI ?

 

Bodimo pripravljeni, da bo zdravljenje trajalo vsaj tri mesece. Najvažnejša je vsekakor dieta, ki paje kar zahtevna. Bolnik se naj  odreče slanim jedem, suhomesnatim jedem, močno začinjeni hrani, pravi  kavi alkoholu, kislim jedem, zeleni surovi solati, sadju, ki vsebuje močne kisline ( ananas, sveža jabolka itd. ) golažem, paprikašem, bogračem in podobnim jedem. Zelo pa priporočamo, da si vsaj štirikrat tedensko pripravite pusti pire, neslan in ne masten brez mleka, kateremu primešamo neslana zmleta kurja prsa. Zraven priporočamo popite kakšno jušno žlico pelina natrtega v vodi. Zraven je treba piti čaj ,mi mu rečemo neutral, ki vsebuje rastline, ki kislino neutralizirajo in dobrodejno delujejo na steno želodca. To so predvsem kamilica, islandski lišaj, korenina sleza, rman, baldrijan itd. Zraven je potrebno pred jedjo, použiti še totrovo olje. Skoraj pa sem pozabil  še na najvažnejše. Potrebno se je umiriti in se izogibati stresnih situacij.

 

KAJ PA ČE IMAMO V ŽELODCU PREMALO KISLINE ?

 

Čutimo bolečino v žlički. V prebavilih čutimo napenjanje. Pogosto se nam spahuje. Smo dostikrat zaprti. V prebavilih občutimo, kot da nam nekaj vre. Bolj pogosto prdimo.

 

KAJ STORITI V TEM PRIMERU ?

 

Izogibajmo se prehrani, ki nam povzroči napenjanje. (fižol, prekuhane testenine, sladkarije, kruhu) Pijmo grenke čaje (tavžentrože, pelin, košutnik, kordabenedikto ) Uživajmo  vsaj tri tedne, čajno mešanico za premalo kisline. Priporočam tudi tinkturo tavžentrože,  encijana, rmana )

 

Očaki na kmetih dobro vedo, da je treba pred dobrim obrokom, použiti malo pelina , v vinu, jabolčniku ali vodi. Pelin je grenak in  grenčine vplivajo na živčevje prebavil, da izloči več fermentov, ki bolje razgradijo hrano. Ob vsem tem, pa je treba uživati raznoliko hrano, ki  vsebuje dosti vlaknin in naravnih vitaminov in mineralov. Če nam zgoraj omenjena navodila ne pomagajo, je lahko prisotna kašna težja bolezen. V tem primeru obiščemo svojega zdravnika.

 

Jože Majes

 

Komentarji