Sladki dnevi v Črmošnjicah

0

Dijaki 2. letnika ekonomske šole v Kočevju smo se 19. septembra 2011 odpravili v Črmošnjice na projektni teden MARMELADA in se namestili v CŠOD Lipa. Po namestitvi in kratkem predavanju o delniški družbi so profesorji prodali vsakemu od dijakov po 4 delnice (1 delnico za 1 evro). Nato je sledilo razkoščičevanje in sladkanje 30 kilogramov sliv ter 9  kilogramov črnega ribeza.V torek, 20. 9. 2011, so nekateri dijaki začeli kuhati marmelado, drugi pa so se seznanili z računi, reklamami, pogodbami in delovnimi nalogi. Kuhali smo različne vrste marmelade, in sicer: slivovo z rumom, slivovo s cimetom, slivovo in ribezovo, vse  brez konzervansov. Sladki vonj iz kuhinje nas je opozoril, da je marmelada skuhana in sledilo je polnjenje kozarčkov. Napolnili smo 44 kozarčkov slivove marmelade z rumom, 8 kozarčkov navadne slivove marmelade, 26 kozarčkov ribezove marmelade in 28 kozarčkov slivove marmelade s cimetom. Izbrali smo tudi ime marmelade: MOKOLULU, in slogan, ki se glasi: DUH, KI TE POTEGNE VASE. Po kosilu smo se dijaki ob spremstvu profesorjev Marice Bartol, Irene Trope, Ivane Ciglič in Iztoka Križa odpravili na pohod, dolg 8 kilometrov, do smučišča Bela.V sredo, 21. 9. 2011, smo se spoznali z različnimi stroški in oblikovali prodajno ceno marmelade. Ukvarjali smo se tudi z marketingom, posneli nekaj reklam za marmelado, izdelali predstavitvene plakate in prospekte. Poskrbeli pa smo tudi za zunanjo podobo kozarčkov s pomočjo profesorice Vanje Novak.V četrtek, 22. 9. 2011, se je začela priprava članka, v katerem smo predstavili naš teden v Črmošnjicah. S profesorico kemije Klavdijo Stropnik smo ugotovili kakovost naše Mokolulu marmelade in količino konzervansov. Pridružila se nam je tudi profesorica Tanja Zgonc, ki nam je pomagala pri glasbeni podlagi za reklamo.V petek, 23.9.2011, smo imeli degustacijo in ocenjevanje vseh vrst marmelade: zmagali sta navadna slivova in kupljena marelična marmelada. Pospravili smo svoje sobe in ob 14. uri odrinili domov. Kljub slabemu vremenu smo preživeli nepozaben in sladkosned teden v Črmošnjicah v družbi naših profesorjev. Pohvalili bi pa tudi osebje CŠOD LIPE, ker so bili strpni z nami in so skrbeli za naše želodčke.Aida Kreštić, Nina Sobočan, Lea Zidardijakinje 2. e

Komentarji