Slovenska urica v Evropskem parlamentu v Bruslju

0

Dijaki GSŠK smo se udeležili strokovne ekskurzije Ogled evropskih inštitucij ter tako obiskali kar tri države – Belgijo, Luksemburg ter Francijo.

Na pot smo se odpravili 14. 10. 2018 in v Bruselj prispeli 15. 10. 2018 (po 19-ih urah vožnje) in si skozi dan ogledali mestno četrt. Ekskurzije se je udeležilo 45 dijakov od 1. do 4. letnika ter tri profesorice: Vanja Novak, Marica Bartol in Nina Papež, ki je poskrbela za organizacijo in koordinacijo ekskurzije.

Prvi dan (Belgija): Obiskali smo sedež Evropskega sveta, Evropski parlament, v katerem nas je pozdravil in nagovoril evropski poslanec g. Lojze Peterle osebno, ki nam je omogočil potovanje, saj smo bili izžrebani. Spoznali smo tudi Gregorja Koširja, ki prihaja iz naše Kočevske in je asistent v kabinetu evropskega poslanca Bogoviča. Tako smo se domačini – Kočevci srečali v daljnem Bruslju. Za trenutek smo pomislili, da je svet res majhen. Za kosilo smo si privoščili tudi najbolj znan belgijski krompirček. Seveda nismo izpustili Hiše evropskega parlamenta, muzeja, ki nas je navdušil s svojo interaktivnostjo. Bilo nam je prijetno pri srcu, saj smo, sploh dijaki 4. letnika, že veliko vedeli o razmerah v Evropi v 20. stoletju. Kasneje, proti večeru, smo si ogledali mestno središče, kjer smo imeli prosti čas za nakup spominkov, obisk Starbucksa… Seveda smo si privoščili znamenite belgijske vaflje in nakupili čokolado za domov. Ob zaključku dneva smo se odpeljali do Atomiuma – belgijske znamenitosti.

Drugi dan: Obiskali smo mesto Brugge (imenovano severne Benetke). Mesto nas je prevzelo z vso svojo očarljivostjo. Sprehodili smo se po ulicah, se posladkali s čokolado in nakupovali. Nato smo se odpeljali proti Luksemburgu, kjer so nas v Evropskem parlamentu že čakali slovenski prevajalci, ki so nam predstavili delovanje prevajalske službe. Igrali smo tudi zanimivo igro Lepo je biti jezikoslovec v EU in imeli priložnost komunicirati z nemško in angleško prevajalko. Zvečer smo si ogledali tudi center Luksemburga.

Zadnji dan: Obiskali smo francosko mesto Strasbourg. Posebno doživetje je bila vožnja s tramvajem. Sledil je ogled Palače Sveta Evrope ter obisk Evropskega parlamenta. V prostem času smo si ogledali mesto in opravili še zadnje nakupe. Sledila je nočna vožnja proti domu.

Ekskurzija nam je omogočila vpogled v službe, o katerih ne vemo veliko in imamo zato o njih neutemeljene predsodke. Mogoče se je nekaj dijakov navdušilo nad kariero poslanca ali prevajalca, morda je kdo dobil idejo o možni bodoči zaposlitvi. Štirje dijaki smo se ekskurzije udeležili že drugič, saj nas je že predlansko šolsko leto navdušilo izjemno vzdušje Belgije in Francije. Zanimivo je bilo to, da je bil letošnji program malce drugačen od predlanskega. Videli smo tisto, česar si prejšnjikrat nismo imeli priložnosti ogledati, kar se nam je zdelo odlično. Kdo ve, mogoče pa bomo naslednje leto zopet izžrebani in bodo imeli tudi drugi dijaki priložnost ogledati si znamenitosti Belgije in okusiti vzdušje dela v parlamentu.

Tajda Mohar, 4. b GIM

Komentarji