Slovo ribniške rokometne legende in poslanca kulture

0

Sinoči je v 77. letu starosti v Ribnici umrl Nikola Radić, vsem znan kot Nidžo, ne le v domačem kraju ampak tudi v Sloveniji poznan in uveljavljen rokometni strokovnjak.

Sodil je v prvo generacijo ribniških rokometašev, ki je še na peščenem igrišču TVD Partizana orala ledino temu najbolj prepoznavnemu športu v deželi suhe robe. Rasel je skupaj s klubom za katerega je v 25-ih letih odigral več sto tekem v različnih selekcijah, v članski tudi v drugi jugoslovanski ligi. Nekaj let je nosil tudi majico Sevnice. Po končani karieri, v kateri je slovel kot izjemno tehnično podkovan igralec, je svojo strokovnost tlakoval tudi kot trener vseh starostnih kategorij v matičnem klubu. V 90-ih letih prejšnjega stoletja je bil eden vodečih strokovnjakov v delu z mladimi pri nas. Med 1984 in 1991 je vodil mladinsko reprezentanco Slovenije ter člane Slovana in članice Olimpije v prvi jugoslovanski ligi, dve sezoni tudi Mlinotest iz Ajdovščine. Bil je pobudnik nekoč uveljavljene ribniške šole rokometa, med drugim je zapisan tudi kot tvorec najboljše generacije domačih rokometaša, ki so bili skoraj dva desetletja, za Celjem in Slovanom, tretji slovenski klub. V igralski in trenerski karieri je osvojil več kot 50 državnih naslovov v vseh kategorijah.

Rokometno stroko je leta 2008 oplemenitila njegova knjiga Rokomet – učenje in vadba, ki je bila izvrstno sprejeta. Leta 2012 je bila dopolnjena in prirejena za območje nekdanje Jugoslavije. Nikola Radić je bil tudi poklicni glasbenik in dolga leta član Ribniške godbe na pihala. Petnajst let je vodil nekdanji dom JLA v Ribnici, ki je bil shajališče raznolike kulturne ponudbe zahodno Dolenjske regije. Spomini današnje generacije na obdobje petdesetih in šestdesetih ne bodo nikoli zbledeli. Je tudi dobitnik številnih priznanj, tudi občinskega. Pokopan bo v ožjemu družinskemu krogu.

(mgć)

Komentarji