SNEG BO OKLESTIL KOČEVSKI IN RIBNIŠKI PRORAČUN

0

Zaradi ogromnih količin snega in dolgotrajnih nizkih temperatur bodo morali tudi na Kočevskem odšteti več denarja za čiščenje cest in pločnikov.

Zaradi ogromnih količin snega in dolgotrajnih nizkih temperatur bodo morali tudi na Kočevskem odšteti več denarja za čiščenje cest in pločnikov. Občina Kočevje je načrtovala, da bodo stroški pluženja in posipavanja ter vzdrževanja cest znašali okoli 550.000 evrov, a je ta vsota zadostovala le do konca januarja. Komunala Kočevje je od 27. oktobra lani, ko je zapadel prvi sneg, do začetka aprila za vzdrževanje 174 kilometrov lokalnih cest porabila 1858 ton soli in 2886 m3 peska, kar je dvakrat več kot so porabili v minulih zimskih sezonah. Povprečno namreč v eni zimi porabijo okoli 1000 ton soli in 1500 m3 peska. Podatki o porabljeni količini soli in peska pa ne presenečajo, saj je na Kočevskem od konca lanskega oktobra do začetka aprila zapadlo več kot pet metrov snega. Po najnovejših podatkih, ki jih je posredovala občinska uprava, naj bi občina za zimsko vzdrževanje porabila okoli milijon evrov, kar predstavlja 4% letošnjega kočevskega proračuna.

Podaljšana zima pa ni bila nič bolj prizanesljiva na ribniškem koncu. Komunala Ribnica, ki skrbi za 117 kilometrov cest v občini Ribnica in 57 kilometrov cest v občini Sodražica, je za zimsko vzdrževanje cest porabila več kot 600 ton soli in več kot 1250 m3 peska. Do sredine marca so stroški pluženja in posipavanja v obeh občinah znašali že okoli 283.000 evrov.

Petra Šolar

Komentarji