Šokantno: Kočevar ostal brez stanovanja zaradi dolga v višini 575,47 eur

4

Sredi septembra 2016 se je na Okrajnem sodišču v Kočevju odvijala javna dražba nepremičnine, v vrednosti 52 tisoč eur. V tem ne bi bilo nič spornega, če ne bi ugotovili dejanski razlog, zaradi katerega je bila nepremičnina na javni dražbi. Šlo je za dražbo stanovanja, katerega lastnik ni mogel poplačati ustvarjenih dolgov, v skupni višini 575,47 eur. Stanovanje v velikosti 61m2, ocenjeno na 52 tisoč eur, je bilo prodano zgolj za nekaj več 30 tisoč eur.

Nesorazmeren ukrep, glede na vrednost nepremičnine, lahko označimo za nepravičen, po drugi strani pa se sprašujemo, kako naj upnik pride do svojega denarja. V takih primerih bi moral upravitelj stopiti v stik z dolžnikom in z njim najti optimalno rešitev: morda prodajo nepremičnine, ki je ne more vzdrževati in nakup druge, manjše, cenejše.

S takšnimi ukrepi se socialni problem državljanov zgolj veča. Namesto, da bi se posamezniku omogočilo poplačilo dolgov na drugačen način, država poskrbi, da na koncu ostane še brez stanovanja, kar povzroči še večjo socialno stisko. Mesečni prihodek invalidsko upokojenega občana, ki je v stanovanju sam živel s sinom z zdravstvenimi težavami, je znašal okoli 400 eur.

Zanimivo je tudi to, da kot upniki niso bili zavedeni vsi stanovalci bloka, temveč samo nekaj posameznikov. Po našem klicu na SPL je njihova pravnica odgovorila, da ni imela časa zbrati vseh podatkov stanujočih, kar se nam zdi neetično, saj so tako izpostavili samo nekaj posameznikov, ki pa z izvršbo nad svojim sosedom nimajo nič.

Komentarji