Sramota, kot je mesto Kočevje v svojem obstoju še ni doživelo

0

Kriminal, izsiljevanja, umori, napadi na zdravstveno osebje, poskusi umora, nasilje nad otroki, pretepi, tatvine…

 

Vse to so izrazi, s katerimi so največji mediji opisovali naše mesto in stanje v njem. S tem ne mislimo samo slovenskih medijev, temveč tudi najbolj brane medije na področju Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Ni besed in ni stavkov, s katerimi bi lahko opisali razočaranje, ki smo ga čutili ob branju portalov z Balkana ter gledanju televizijskega prispevka na 24ur.com. O problematiki našega mesta se je razpisalo kar 8 tujih medijev!

Odziv župana za 24ur je bil viden, nikjer pa nismo zasledili, da se je župan odzval na pisanja ostalih medijev, ki so s stanjem v občini vseeno nekoliko pretiravali. Ali pa tudi ne! Kot je rekel moj kolega psiholog: »Če dolgo časa živiš v takšnem okolju, je takšno življenje in srečanja s takšnimi situacijami popolnoma normalen pojav za takšnega človeka. To preprosto sprejmemo kot normalno. A vsem ostalim, ki ne živijo v tem kraju, je to nedopustno, nesprejemljivo in nevarno.«

In vprašanje, ki je popolnoma na mestu: »Ali si vi želite živeti v takšnem mestu? Ali želite, da vaš otrok odrašča v takšnem mestu?«

Na spletu bodo vse te novice brane še dolgo časa, saj je internet praktično brezčasen. Kdo se bo sedaj želel preseliti v naš kraj in tukaj živeti? Nihče! Stanje je pa že tako zelo slabo.

V izjavi župana na POP TV je bilo slišati, da imajo nekateri občani že 28 kaznivih dejanj in so še vedno na prostosti. Očitno je problem ravno v teh specialnih prekrškarjih, ki nam dvigujejo slabo statistiko. In temu se je treba odločno upreti! Policija enostavno ne naredi dovolj za varnost svojih občanov! V večini primerov je vzrok pomanjkljiva zakonodaja, a včasih imamo občani občutek, da se policisti tudi bojijo določenih prebivalcev naše občine in zato proti njim mnogokrat ne ukrenejo nič.

Da je situacija resnično zaskrbljujoča, priča tudi nakup neprebojnih jopičev za zdravstveno osebje, ki so jih kupili v zdravstvenem domu. Nihče ne pozna takšnega primera v Evropi in seveda je bil odziv medijev na takšno reakcijo predvidljiv. 

Še en primer, ki niti ni tako nenavaden, je kočevska knjižnica, kjer imajo na straniščih montirane posebne luči, da narkomani ne morejo najti žile za vbrizganje droge. Knjižnica je po priporočilu policije najela celo varnostnika, saj so bili uslužbenci konstantno deležni groženj s strani določene osebe, odvisnika. Varnostniki so v Kočevju prisotni skoraj povsod in to je tisto, kar nas dodatno meče iz slovenskega povprečja in naš kraj naredi manjvrednega in manj zanimivega tudi za tujce.

Policija trdi, da ni tako slabo, kot to prikazujejo mediji, a občutek, ki nas spremlja, je povsem drugačen. Če je neka oseba pripravljena storiti 28 kaznivih dejanj oz. prekrškov in je še vedno na prostosti, potem je v našem sistemu nekaj hudo narobe!

Občutek imamo, da se lahko zgodi tudi najhujše in takrat bomo mi iskali krivca in ga tudi našli ter ga javno izpostavili. V Kočevju imamo dovolj nesposobnih ljudi, ki skrbijo samo za svoj “stolček” in se otepajo vsakršne odgovornosti! Posledično pa ne morejo poskrbeti za našo varnost in naš časopis je edini medij, ki ima dovolj poguma, da se izpostavi za svoje ljudi.

Kočevje je prelepo mesto, polno toplih ljudi, ki tukaj vztrajajo kljub vsem pomanjkljivostim. Najmanj, kar lahko vodstvo naredi zanje je, da njim in njihovim otrokom ter vnukom zagotovi varno in prijetno okolje. Vemo, kriminala in drog se ne da preprečiti, lahko pa se z določenimi ukrepi situacijo omili. Za naše ljudi.

Mediji, ki so pisali o Kočevju:

Jutarnji list

http://www.jutarnji.hr/najopasniji-slovenski-grad-masovni-fizicki-obracuni–prijetnje-i-ucjene-su-svakodnevnica–cak-i-medicinari-hitne-pomoci-moraju-nositi-pancirke/1557525/

Blic

http://www.blic.rs/vesti/svet/najopasniji-grad-u-sloveniji-zbog-pretnji-i-ucena-ovde-i-medicinski-radnici-nose/wegykhb

Nedelljnik

http://www.nedeljnik.rs/vesti/portalnews/najopasniji-grad-u-sloveniji-cak-i-lekari-nose-pancire/ 

cdm

http://www.cdm.me/svijet/region/najopasniji-grad-u-sloveniji-ovdje-i-ljekari-moraju-da-nose-pancire

Kurir

http://www.kurir.rs/region/najopasniji-grad-slovenije-ovde-i-lekari-hitne-pomoci-moraju-da-nose-pancire-clanak-2213845

Aladin

http://vesti.aladin.info/62452136

Time 

http://www.time.rs/c/c944ffdeac/najopasniji-grad-u-sloveniji-zbog-pretnji-i-ucena-ovde-i-medicinski-radnici-nose-pancire.html

Burina

http://news.burina.net/news/najopasniji-grad-slovenije-ovde-i-lekari-hitne-pomoci-moraju-da-nose-pancire 

Slovenski mediji:

POP TV

http://www.24ur.com/novice/slovenija/resevalci-v-kocevju-opremljeni-z-neprebojnimi-jopici.html 

Radio Krka

http://www.radiokrka.com/poglej_clanek.asp?ID_clanka=190085

 

Slovenske novice

http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/kocevski-resevalci-dobili-neprebojne-jopice

 

Komentarji