Srednjeveški pridih v Ribnici

0

Kulturno umetniško društvo Viteški red Viridi Hedera iz Ribnice je za zidovi tamkajšnjega gradu pripravil tretji srednjeveški dan, ki je bil vsebinsko izpopolnjen.

Več kot 160 nastopajočih v pisanih kostumih iz slovenskih krajev, kjer srednjeveška tradicija ne ugasne ter gostje iz Koprivnice in Reke (Hrvaška) so skozi odrske nastope (igre, plesi, glasba, borilne in tekmovalne veščine) uprizorili vsakdanji utrip srednjeveških časov.

»Omislili smo si graščakovo omizje z najbolj pomembnimi možmi iz 11. stoletja, z Ortneburžani, prvimi lastniki ribniškega gradu in drugimi, ki so bili lastniki slovenskih gradov. Seveda smo mednje posadili tudi može, lokalne veljake, iz 21. stoletja,« je dejala Lidija Tomše, gonilna moč Viteškega reda Viridi Hedere, ki je skupaj z občino v deželo suhe robe pred tremi leti prvič priklicala srednjeveški pridih.

Grajski prostor so zapolnili tudi tržničarji s svojimi izdelki, rokodelci in trgovci. Sicer pa so se vsi udeleženci v slavnostnemu krogu sprehodili iz gradu čez nabrežje Bistrice do odra, kjer jih je pričakal ribniški župan Jože Levstek, tokrat v vlogi grajskega gospoda.

(I.L.)

 

Komentarji