Strokovnjak svetuje: Še zelen paradižnik črni

0
Odmerjanje tekočega kalcija

S strokovnjaki Kluba Gaia

pripravljamo nasvete in odgovore

na vprašanja naših bralcev. Kadar

naletite na nerazrešljivo oviro,

pokličite brezplačno številko Kluba

Gaia 080 81 22 in skušali bodo najti

najboljšo rešitev.

Paradižnik je začel črneti in gniti na spodnji strani. Kako ga lahko rešim, saj je takšnih le nekaj rastlin in bi rad rešil preostale?

Črnenje paradižnika na spodnji strani plodu okoli muhe je posledica pomanjkanja kalcija, ki je fiziološka bolezen (pomanjkanje elementa). Kalcij je četrti najbolj pomemben element v prehrani rastlin, takoj za dušikom, fosforjem in kalijem. Rastline ga potrebujejo največ v fazi tvorbe in razvoja plodu. Velika večina Slovenije je na apnenčasti podlagi, kar pomeni kalcij, a je potrebno vedeti, da je kalcij zelo topen in se izpira v nizke plasti tal in s tem ni dostopen rastlinam. Kalcij igra pomembno vlogo pri tvorjenju cvetnega prahu, ki je pomemben za oploditev in nastanek plodu paradižnika. Za preprečitev črnenja paradižnika uporabimo Bio Plantella Kalcij za paradižnike, ki bo preprečilo pojav te fiziološke bolezni. Prvič dognojimo rastline s kalcijem ob pojavu prvih plodov, drugič ob nadaljnji rasti plodov ter tretjič ob začetku barvanja plodov. Ker plodovi potrebujejo veliko kalcija, ga dodajamo foliarno (preko listov). Prav tako je pomembno, da paradižnik in ostale plodovke redno dognojujemo s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vrt, ki vsebuje vsa potrebna makro in mikro hranila ter vitamine in tako poskrbimo za celostno prehrano rastlin.

Rjavi listi zelene, špinače in luštreka

Moji zeleni in špinači se sušijo listi. To se dogaja po celi rastlini. Enako se dogaja tudi pri sosedih. Kako lahko ukrepamo?

To je napad zelenine muhe. Ta škodljivec – muha, leže jajčeca na rastlino, iz katere se razvije ličinka – žerka. Škodljivec napada luštrek, zeleno, peteršilj in pastinak. Ličinka se hrani z rastlino v delu lista med obema povrhnjicama. List se po požrtem delu posuši in porjavi. Težko opazimo ličinko, saj se v listu splošči, a podroben pregled pokaže migetanje ličinke v notranjosti lista. Potrebno je odstraniti vse okužene liste in jih sežgati ali odstraniti. Nastavimo Bio Plantella Rumene lepljive plošče in tako ujamemo škodljivo muho in zmanjšamo škodo. Rastline se bodo v tem toplem vremenu lepo obrasle. Enkrat tedensko jih zalijemo z vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita, ki vsebuje pomembne vitamine in aminokisline za hitro obnovo rastline.

Komentarji