Tamburanje va Kostele – dan, ki ga imajo Kostelci za svetega

0

Pri Fari v občini Kostel so v počastitev svojega največjega praznika, Marijinega vnebovzetja, že dvajsetič od ustanovitve občine pripravili kulturno etnološko prireditev »Tamburanje va Kostele«. Kot organizatorja se podpisujeta Zavod za kulturo in turizem Kostel in Občina Kostel.

Že od nekdaj na veliki šmaren od vsepovsod priromajo razseljeni Kostelci, ki so svoj čas množično odšli v svet, v iskanju boljših razmer za življenje. Človeka korenine trdno držijo vse življenje, nam je zaupal Jože, ki živi v Ljubljani. Ne le, da stike s Kostelom ohranjam ob tem prečudovitem dogodku, ki je nabit s čustvi klicu rojstne doline, odzovem se vselej, ko začutim potrebo,« razloži. 

Tamburanje, naziv v kostelščini, krajevnem narečju, pomeni poleg igranja na tamburice tudi raznovrstno dogajanje, ki je zapolnjeno s kulturno, etnološko, ekološko, trgovsko in športno vsebino. Tudi to privablja ljudi. »Čeprav smo po prebivalcih »občina v letih«, nam prav takšna srečanja razodevajo lepšo prihodnost. Staroselci k nam prihajajo predvsem zato, da bi na ta dan skušali ujeti korenine preteklosti svojih prednikov,« je ponosna županja Lilijana Butina.

Sveti maši, ki jo je daroval škof, rojak Ivan Jurkovič, je sledila tradicionalna povorka ljudskih oblačil od cerkve do prireditvenega prostora pri šoli, kjer so se skupine predstavile. »Moji starši so iz teh krajev, jaz se iz Celja, kjer živim, vedno rada vračam k stricu in bratu,« se je s sorodniki pomenkovala Petra Žagar. »Stojnice so polne, ljudje so zadovoljni. Tukaj se lahko zabavajo mladi in stari. Tudi jaz svoje obveze podrejam temu praznovanju,« je dodala njena sorodnica, Nataša Letig Žagar.

Gneča na sejemskem prostoru, ob potoku in senci mogočnih debel je k ogledu in nakupom privabljala mimoidoče. Rokodelci, teh je bilo 50, so neutrudno razkazovali mojstrovine svoji rok, nedaleč od njih pa so na odru milozvočno zveneli ljudski inštrumenti in glasovi. »Dve skupini sta s Hrvaške, s srednjeveškimi bobnarji iz Karlovca, ki so tako s svojim nastopom počastili tudi ob koncu junija odprtje gradu Kostel. Kostelskih skupin je pet, prireditev so v nošah iz svojih krajev obogateli prijatelji iz Ribnice, Kočevja, Črnomlja in Velikih Poljan,« je oblečena v srednjeveški kostum dejala Anita Šakič z zavoda za turizem in kulturo.

»Spominjam se prvega tamburanja novembra v telovadnici osnovne šole. Potem smo šli na odprto in imeli več let prireditev nekaj dni tudi s festivalom tamburic. Ko je bil ta opuščen, nam je ostal sveti praznik čaščenja device Marije. Kot vidite, ob pletenju nepozabnih doživetij na tem jezikovnem in geografskem otočku slovenske zemlje,« je ponosen Martin Marinč, ravnatelj osnovne šole pri Fari in vodja nadvse znane skupine Prifarski muzikanti.

(mgć)