Težave s prostato

0

Kaj je prostata?

Kaj je prostata?

Prostata ali obsečnica je moška spolna žleza v velikosti divjega kostanja in leži med sramno kostjo in danko, neposredno nad sečnim mehurjem. Skozi prostato poteka sečnica, čez katero se izloča seč in semenska tekočina. Prostata ima pomembno vlogo pri tvorbi semenske tekočine. Med orgazmom se s krčenjem mišic prostate in semenskih mešičkov iztisne semenska tekočina v sečnico. Vpliva tudi na uravnavanje pretoka urina.

Bolezni prostate

Pri moških med 40. in 50. letom je pogost vzrok težav vnetje prostate ali prostatitis, ki je pogosto posledica okužbe sečil ali mehurja. Lahko pa je tudi posledica spolnega odnosa in se lahko prenese tudi na spolnega partnerja. Vnetje se kaže z bolečinami v presredku, spodnjem delu trebuha in križu. Značilna je tudi bolečina med izlivom semenske tekočine ali po njem. Pridružene so tudi motnje uriniranja.

Zoženje ali skleroza vratu mehurja je druga bolezen prostate, ki se pojavi v srednjih letih. Prostata sama je lahko normalne velikosti, čeprav so težave pri uriniranju podobne kot pri povečani prostati. Vzrok bolezni je povečana napetost in skrčenje gladkih mišic na vratu mehurja, ki prepletajo tudi žlezo.

Prostata pri moškem raste celo življenje. Njena rast pogosto vsaj do 40. leta starosti moškim ne povzroča večjih težav, a imajo kljub temu nekateri moški težave z uriniranjem zaradi zvečane prostate že pred 60. letom starosti, ker le-ta onemogoča uriniranje in odtok seča iz mehurja. Gre za benigno hiperplazijo prostate oz. za benigno povečanje prostate (BHP), ki je lahko različnih stopenj in se pojavi skoraj pri polovici moških, vendar bo le četrtina moških v določenem obdobju potrebovala zdravljenje. Glavni vzrok za BHP je s staranjem povezano neravnovesje spolnih hormonov, pomemben vpliv pa imajo tudi genetski dejavniki, rasa, kajenje, alkohol in debelost.

BHP se navzven kaže s simptomi kot so oslabljen in prekinjajoč curek urina, nočno tiščanje na vodo, pogostejše dnevno uriniranje, težaven začetek uriniranja, občutek nepopolno izpraznjenega mehurja, kapljanje seča po koncu uriniranja ali celo nekontrolirano mokrenje, nenadna potreba po uriniranju, težave s spolnostjo, bolečine v spodnjem delu trebuha, v končni fazi lahko tudi zastoj urina. Nezdravljena BHP lahko napreduje do razsežnosti, ki pomenijo tudi hujše težave kot so okužbe sečil, nastanek kamnov v mehurju, krvavitev iz prostate, zastoj urina, trajno okvaro mehurja ali celo okvaro ledvic, kar pa ne pomeni nastanka raka na prostati. Rak na prostati se lahko razvije na vsaki, tudi zdravi prostati. Rak prostate se največkrat pojavi pri moških po 50. letu starosti, pri čemer naj bi za to boleznijo zbolel vsak deseti moški. Kljub večji pojavnosti pri starejših moških, je veliko nevarnejši za mlajše moške, saj se pri njih veliko hitreje širi na tkiva v okolici. Zato je zelo pomembno zgodnje odkrivanje raka na prostati. Obseg in resnost znakov raka na prostati nista sorazmerna s stopnjo povečanja prostate, zato mora zdravnik vedno preveriti možnost resnejšega obolenja.

Odkrivanje in zdravljenje težav s prostato

Običajno simptomi in znaki nastopijo že kar nekaj časa prej, preden je vpliv na kakovost življenja pri moškem tako izrazit, da so simptomi in znaki prepoznani kot bolezenske težave. Z zgodnjim odkrivanjem in pravočasnim začetkom zdravljenja se olajša težave pri uriniranju, izboljša kakovost življenja, prepreči zaplete ter oceni morebitno prisotnost resnejšega (na primer rakavega) obolenja.

Pri opisanih težavah povezanih s prostato je seveda najprej potreben obisk in pregled pri zdravniku. Šele ko zdravnik izključi vse možne bolezni prostate, ki potrebujejo ustrezno ukrepanje oz. pravočasen začetek zdravljenja oz. potrdi, da gre za nenevarno povečanje prostate, si lahko pri lajšanju težavah pomagate s samozdravljenjem.

Lažje oblike motenj zaradi BHP je mogoče zdraviti z splošnimi preventivnimi ukrepi, ki so povezani predvsem z življenjskim stilom. Potrebno je omejiti uživanje alkohola, kave, maščob, tobaka in močnih začimb, izogibati se stresu, se čim več športno udejstvovati v naravi… Pri lažjih in zmernejših težavah, ki jih povzroča BHP, nam uspešno pomagajo tudi nekatere zdravilne rastline oz. njihovi deli (plod palmeta ali žagastolistne palme, korenina koprive, zel drobnocvetnega vrbovca, seme navadne buče). Učinkovitost večine navedenih zdravilnih rastlin oz. njihovih izvlečkov so potrdile tudi številne klinične študije. V primeru izrazitejših oblik BHP pa je potrebno zdravljenje z zdravili, ki jih predpiše zdravnik.

Na prvem mestu je predvsem zavest, da so tudi za moškega priporočljivi preventivni pregledi, zlasti po 50. letu življenja. Zgodnje odkrivanje bolezni prostate, tako benignega povečanja kot raka prostate, omogoča uspešno zdravljenje in ozdravljenje. Zavedati se moramo, da s staranjem narašča tveganje za pojav bolezni, na kar seveda ne moremo vplivati, lahko pa vplivamo z svojim življenjskih slogom.

Tina Grohar Maležič, mag. farm.

Lekarna Kočevje

Komentarji