Tekmovanje v kuhanju vampov v Sodražici

0

Turistično društvo Sodražica, ki je hrbtenica tradicionalnih Trških dni, etnografske prireditve s pogledom v preteklost in v zahvalo cesarici Mariji, da jim je dovolila tedensko sejemsko snidenje, se podpisuje tudi kot organizator že petega tekmovanja v kuhanju govejih vampov – Vampiada 2018.

Lani je ta kulinarični dogodek pregnalo slabo vreme, letos pa so se organizatorji kljub sončnemu dnevu preselili pod veliki šotor na športnemu igrišču za osnovno šolo in s tem tekmovanju dali novo vsebino. Tekmovanje, na katerem je sodelovalo največ ekip doslej – kar 17, je potekalo s pravili, ki so jih spisali pred petimi leti. Ognjišče so pripravili tekmovalci sami, organizator pa je poskrbel za podstavek za kurišče, drva, vodo za kuho in mizo. Tekmujoče ekipe so si same priskrbele kotliček za kuhanje in pripomočke (predpasnike, serviete…) ter kuhinjski pribor (deske, kuhalnice, nože…), ki so jih potrebovale pri kuhi. Pa tudi vse ostale potrebne sestavine, razen 2,5 kilograma kuhanih, razrezanih, ohlajenih in vakuumsko zapakiranih vampov. »Če nisi v kulinariki, te ni nikjer. To je danes prestiž. Sprva nas je vleklo, da bi v kotličku brbotal tekmovalni ciganski golaž,« je dejal Jože Levstek, predsednik Turističnega društva Sodražica. »Hm, božansko diši po harmoniji domačih začimb. Si mislim, kako bo ta jed teknila potem, ko bodo ugasnili kotili,« je dejala Metka Židan Valjavec iz ekipe Pirnič, zmagovalne ekipe izpred dveh let. Komisija je prvo mesto prisodila ekipi Veseli Vampki iz Smerjenj nad Pijavo Gorico. »Prvič smo se udeležili tekmovanja in zmagali. Res lep občutek. Kuhali smo po našem receptu, z dodatkom posebne soli. In to je prepričalo komisijo,« ne dvomi Jože, ki bo za nagrado dobil priložnost, da bosta s prijateljem kuhalnice vrtela tudi na Tržnem dnevu v Sodražici, ki bo v nedeljo, 1.julija.

Ne le, da dišijo, tudi energetsko poživijo telo. Vampi niso jed zgolj za težake v gozdu ali na kmetiji, imajo tudi zdravile in lepotne učnike. Če bi jedli več vampov, ki so bogati z vlakni, bi bili bolj gibčni, naši lasje, koža in nohti pa bi se bolj (zdravo) lesketali. Ja, za mlajše morda težko razumljivo, ampak tako pač je. Vampi so ena zelo bogata jed. In ravno zardi teh nasvetov, ki so jih med tekmovanjem delili člani komisije, se je s polnimi želodci in praznimi kotli popoldne sklenilo snidenje.

(mgć)

Komentarji