TELESNA AKTIVNOST ZA STAREJŠE

0

Vključevanje starejše populacije v športne aktivnosti pripomore k boljši kvaliteti življenja.
Razne športne aktivnosti so v zadnjem času v porastu tudi med starejšo populacijo. K temu pripomore boljše ozaveščanje o pozitivnih vplivih vadbe, morebiti več prostega časa ter seveda tudi večja dostopnost in število organiziranih vadb.
Ker se vsako vadbo lahko prilagodi posamezniku, ne smete imeti za izgovor »Jaz pa ne morem.« ali pa »Vadba za mene ni primerna.«. Potrebujete le primeren načrt in voljo. Pogosto je res težko začeti, vendar sčasoma boste imeli telesno aktivnost na »seznamu potreb« in z veseljem boste naredili nekaj za svoje telo.

Pozitivni vplivi telesne aktivnosti
Redna in zadostna ter seveda primerna telesna aktivnost pomaga uravnavati krvni tlak, telesno težo in raven holesterola. Zmanjša tveganje za aterosklerozo, srčni infarkt in kap.  Vadba tudi okrepi mišice, vezi in kite ter kosti in zavira nastanek osteoporoze. Ohranjanje dobre telesne kondicije (moč, vzdržljivost in gibljivost), zmanjšuje možnost poškodb in omogoča aktivno ter kvalitetno življenje. Zdravo in fizično zmogljivo telo omogoča samostojno življenje dlje v starost.
Učinki pa niso vezani le na telesno komponento zdravja, temveč tudi na duševno. Med vadbo se sproščajo hormoni, ki izboljšujejo počutje, dajejo energijo in povečujejo motivacijo. Vadba lahko tudi zapolni praznino v urniku, če imate preveč prostega časa in vam združi prijetno s koristnim.

Vzdržljivost
Vse aktivnosti, ki za dalj časa dvignejo srčni utrip na zadostno raven pomagajo večati vzdržljivost. In niti ni potrebno veliko časa, da se zgodi sprememba. Že po nekaj tednih vadbe so opazni rezultati.  Najbolj primerne aktivnosti za starejše so hitra hoja, plavanje, kolesarjenje, prilagojena aerobika, vodna aerobika in ples.

Moč
Vsak najmanjši napredek v smislu moči, zelo izboljša kvaliteto življenja. Hoja po stopnicah, vstajanje s stola, nošenje stvari, vstajanje s postelje/sedežne garniture, zavezovanje čevljev stoje, dvigovanje vnuka/vnukinje … vse to in se več zahteva zadostno mišično moč. Moč se povečuje s specifičnimi vajami pri katerih se uporablja težo telesa, elastike, uteži ali pa naprave.

Ravnotežje
Slabo ravnotežje je vzrok mnogih poškodb pri padcih v starejših letih. Za starejše je lahko vsaka manjša poškodba že kritična. Vsak padec vas lahko izpostavi nevarnosti, da se nikoli več ne boste tako kvalitetno gibali kot sicer in ne boste tako samostojni pri opravljanju vsakodnevnih opravil. Vaje za ravnotežje lahko izvajate doma, popolnoma brez pripomočkov. Primer vaje je stoja na eni nogi.

Gibljivost
Če ste opazili, da vam oblačenje, seganje na odročne police in prepogibanje povzroča večje težave kot pred leti, je skrajni čas za začetek izvajanja razteznih vaj. Raztezanje ne zahteva posebne priprave in veliko časa. Zadosti je že 5 minut aktivnega ogrevanja, nato pa že lahko izvajate raztezne vaje. Nikoli ne raztezajte preko bolečine.

Načeloma je že 30 minut dnevno zadosti, da ostanete v dobri telesni pripravljenosti. Če pa ta čas podaljšate na 1 uro dnevno pa bo napredek toliko večji oziroma se bo proces upada telesnih sposobnosti zaradi starosti zelo upočasnil.

Učinki telesne aktivnosti na organizem so vedno le pozitivni, če je vadba prilagojena posamezniku, zato se je pred samim začetkom vadbe smiselno posvetovati s kompetentnim trenerjem.  Če niste bili aktivni dalj časa potem z aktivnostjo začnite zmerno in postopno.

David Gole
Absolvent kineziologije
Spremljate me lahko na Facebook strani: David Gole – Vadba in Prehrana

Komentarji
Deli
Prejšnji članekNi vsak kompost dober
Naslednji članekPolicijsko poročilo