Turbo dvodnevna strokovna ekskurzija v Savinjsko regijo

0
Foto: GSŠK

Na šoli se trudimo, da z vsebinsko bogatimi ekskurzijami, ki predstavljajo pomembno didaktično obliko in metodo dela v programu ekonomski tehnik, omogočamo doživljajsko učinkovitejši pouk, ki uresničuje koncept izkustvenega učenja in ne samo dopolnjuje teoretične vsebine, ampak tudi razširja znanje.

27. in 28. septembra smo imeli dijaki 2., 3. in 4. letnika programa ekonomski tehnik dvodnevno strokovno ekskurzijo v Savinjsko regijo. Namen ekskurzije je bil spoznati poslovne procese v gospodarskih družbah različnih dejavnosti. Obiskali smo Termoelektrarno Šoštanj, ki igra pomembno vlogo v elektroenergetskem gospodarstvu v slovenskem prostoru in letno proizvede kar tretjino energije v državi. Seznanili so nas z zgodovinskimi mejniki, delovanjem elektrarne, poslovanjem družbe, z izgradnjo nove tehnološke enote in nam omogočili njen ogled. Največji in edini dobavitelj premoga za Termoelektrarno Šoštanj, ki za letno proizvodnjo električne energije porabi med 3,4 do 4,2 milijona ton premoga, je Premogovnik Velenje. Zato smo v tej povezavi obiskali Muzej premogovništva Velenje, kjer smo si nadeli rudarska oblačila, površnik in čelado, dobili smo rudarsko malico ter se spustili v globino jaška, kjer so nam v podzemnih rovih slikovito predstavili, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in kako poteka danes.

Odpravili smo se tudi v Nazarje, kjer smo obiskali podjetje BSH Hišni aparati, ki je največji proizvajalec malih gospodinjskih aparatov v Evropi in eno največjih podjetij v Sloveniji. Specializirano je tudi za razvoj malih gospodinjskih aparatov za pripravo hrane in napitkov in odgovorno za prodajo bele tehnike v JV Evropi. V podjetju smo spoznali poslovanje in delovanje podjetja ter si ogledali proizvodnjo linijo.

Popoldne smo se vodeno sprehodili čez mesto Velenje in vrtičkarsko naselje Kunta Kinte ter si ogledali okolico velenjskega jezera, ki je bilo ravno v tem tednu prizorišče 29. Pikinega festivala, tako da smo lahko doživeli še pravljičnost Pikine dežele. Večerni program je vključeval predstavitev delovanja in vloge sindikatov. Poudarjena je bila pomembnost varovanja in izboljševanja pravic zaposlenih.

Na poti iz Velenja smo se ustavili v Celju, kjer smo obiskali podjetje Evo Novum, ki se ukvarja s proizvodnjo emajlirane posode. Poleg predstavitve poslovanja družbe in seznanitvijo s prednostjo priprave hrane v emajlirani posodi, so nas popeljali čez proizvodnjo, kjer smo lahko opazovali faze proizvodnje posode, ki jo podjetje izdeluje. Na koncu smo si ogledali tudi njihovo industrijsko prodajalno.

Zaključni del ekskurzije je predstavljal obisk Vodnega mesta Atlantis. Predstavnik podjetja nam je opisal poslovanje Vodnega mesta v sklopu krovne družbe BTC, predstavili so nam tudi obstoječo ponudbo. Nekateri dijaki so čas pred odhodom proti domu namenili še kopanju v Svetu doživetij, ostali pa so imeli prosto za kavico, prigrizek ali nakupe.

Z ekskurzijo smo uresničili vse zastavljene cilje, dijaki so se domov vrnili polni novih spoznanj in širšega vpogleda v poslovanje podjetij.

Irena Trope, učiteljica strokovnih predmetov

Komentarji