Užitne divje rastline skozi sprehod po Kočevskem Rogu

0

Zavod Nesseltal iz Koprivnika je že drugič gostoval Daria Cortesa in tako organiziral delavnico na temo DIVJA HRANA.

Dario, poznavalec in avtor številnih knjig na temo divje hrane in ljubitelj divjih rastlin nas je skozi voden izlet po Kočevskem Rogu pod vodstvom Matjaža Matkota seznanil z zdravilnimi učinki rastlin, ki rastejo v gozdu in z njihovo uporabo. Medtem, ko smo spoznavali in okušali divje rastline smo poslušali tudi pripovedi o starih Kočevarskih vaseh. Pot nas je tako vodila mimo ene izmed prvih vasi na kočevskem Starološki Grič, kjer je imel grof Ausperg tudi svoja lovišča na medveda. Poleg vseh »okusnih« divjih rastlin, ki se ponašajo s svojimi zdravilnimi učinkovitosti je Dario namenil pozornost tudi tistim nekaj, katerim naj se izogibamo. Ne samo, da so strupene, so tudi smrtne. Marsikatera rastlinica je sprožila debato med vsemi udeleženci, največ pozornosti pa je požel predvsem dišeči kromač. Po nekdanji pešpoti starih Kočevarjev na Kopastem vrhu, ki nas je vabila do ogleda s smerokazom »k križu-pildu«, smo prisluhnili zgodbi o Božji kapelci na 200 let stari jelki. Ob njej pa smo se zopet učili o uporabnosti divjih rastlin: smrdljivka, navadni zajčji lapuh, rdeča zajčica, velecvetna mrtva kopriva, dišeča perla, lepljiva kadulja, navadni volčin, zvončnice in še mnoge druge. Veselili smo se tudi tega, da smo v blatni poti zasledili sveže sledi srn, medveda in volka. V nekdanji kočevski vasi, ki se je imenovala »Taubenbrun« smo nabrali še drobne smrekove vršičke, ki smo jih nato pomešali s skuto, sladko smetano, rozinami in ščepcem soli ter tako dobili zares okusnem namaz, ki smo si ga privoščili z domačimi konopljinimi ali pehtranovimi kruhki. Po počitku smo nadaljevali po »Volovji poti« in po krožnem sprehodu po Kočevskem Rogu z druge strani vstopili v vas Starološki grič. Na travniku smo bili prepuščeni svojemu znanju in nalogi-nabrati užitne divje rastline. Ko smo se vrnili v Koprivnik smo iz nabranih rastlin pripravili kosilo in po sladici zaključili naše zanimivo in hkrati poučno druženje.

Vsak, ki odvrže zadržke o uporabnosti »plevela in šikare« v hrani lahko ugotovi, da je v njih veliko več…moči in življena!

Zato ob tej priložnosti vabim vse, da se nam pridružite v naslednji delavnici, ki bo v jeseni. Zagotovo ne boste lačni!

Sara Jakovac

Komentarji