Unikatne stvaritve ribniških kvačkaric

0

Kvačkanja, enega najpogostejših ročnih del, ki se ga lotevajo (tudi) slovenske ženske, so se pred tremi leti z organizacijo začetnega tečaja lotili v Rokodelskem centru Ribnica. Obiskovali sta ga dve skupini, ki sta uspešno pridobili osnove znanja, naslednje leto pa je bil odziv še večji. Tečaj je vodila Ruža Đorđevska, ki veščine z iglo in nitjo že drugo leto osmim tečajnicam od septembra pa do maja prenaša vsak torek med 17. in 19. uro v prostorih doma starejših občanov v Ribnici.

»V imenu vseh nas se toplo zahvaljujemo Branku Gorečanu, direktorju DSO Ribnica, ki nam je brez nadomestila dal v uporabo prostor, sicer poln topline,« je dejala Đorđevska.

Tako kot s skupinami, ki jih je poučevala pred tremi leti, tudi sedanje tečajnice, imenujejo se Ribniške kvačkarice, na začetku niso znale v rokah pravilno vihteti kvačko. A ker vaja dela mojstra, je druščina od takrat zelo napredovala, kar kažejo njihovi številni izdelki. Vsak je poseben, unikat. »Ja, res so lični (kape,šali,rokavice…), veliko smo jih podarile, največ pa kar ohranile zase,« jih Ruža pohvali. Zagon jim daje tudi najmlajša med njimi, Maša Rigler, učenka sedmega razreda ribniške osnovne šole. Igrivo je sledila mamici, ko je po tečaju s šivanko ustvarjala še doma. »Tudi jaz se bom naučila tega,« ji je zaupala. Sedaj je prava mojstrica. Ne le druženje ob pogovoru in smotrni izrabi prostega časa med tečajem, se zna skupina prepustiti družabnosti še kako drugače. Zaupale so nam, da skupaj hodijo tudi v gledališče in na druge družabne dogodke. »Smo zmagovalna ekipa,« poudarjajo.

Verjetno so kvačkani izdelki tudi med najpogostejšimi, za katere na Obrtni zbornici Slovenije izdajajo certifikate o izdelkih domače in umetnostne obrti. Glede na to, koliko veselja in strasti do svojega dela vlagajo Valerija, Edita, Simona, Poldka, Nevenka in seveda Maša, ne gre dvomiti, da jih bodo tudi one pridobile. No, pa tudi vse tiste, ki se jim na tečaju lahko še pridružijo.

(mgć)

Komentarji