Uredimo grobno gredico

0

Sodobni ritem življenja narekuje hitre rešitve. Ker pa smo v času, ko še nekaj več pozornosti posvečamo urejanju grobov, bomo tokrat predstavili način, ki nam omogoči čim krajšo pot do lepe zasaditve na grobu.

1. Izbor rastlin

V časovni stiski zagotovo ne bomo zgrešili, če bomo izbrali nekaj zimzelenih trajnic in cvetočih sezonskih lepotic ter posegli po sorodnih barvah. Za lažjo predstavo je predhodno najbolje izmeriti grob, da točno vemo, kako velika je površina za sajenje. Pomagamo si tudi tako, da izbrane rastline postavimo skupaj in preverimo, kako delujejo kot celota.

2. Postavitev rastlin

Na površno, ki jo bomo zasadili, najprej razporedimo sadike še v lončkih, da vidimo končno podobo in šele nato začnemo s sajenjem. Navadno imamo na grobu zelo ozek prostor za zasaditev, zato namesto ravnih linij istih vrst rastlin raje sadimo po principu trikotnika ali cik-cak postavitve ter tako izmenjujemo dve do tri različne rastline. Če pa imamo na voljo nekoliko večjo površino, seveda lahko ustvarimo tudi skupine rastlin, a se pri neformalnih oblikah držimo pravila, da izberemo liho število sadik na posamezno vrsto oz. sorto.

3. Menjava ali zgolj dodajanje sveže zemlje

Če smo pred sajenjem odstranili stare rastline, smo s tem odvzeli tudi precej obstoječe zemlje. Praznino delno zapolnimo s Plantella Specialno zemljo za grobove. Črna barva substrata lepo poudari rastline v zasaditvi, njena struktura pa zagotavlja optimalno vlago v tleh.

4. Sajenje

Večina sadik ima navadno precej močno preraščen lonček, zato jih je priporočljivo nekoliko razrahljati in natrgati koreninsko grudo, da se rastline čim hitreje zakoreninijo.

5. Pika na i

V suhem vremenu seveda vse skupaj zalijemo, po potrebi obnovimo peščene površine in očistimo kamnite elemente. Kasneje preverimo, če smo med sadike dosuli dovolj zemlje, sicer jo dodamo nekaj še kasneje. Ker je zemlja na grobu po navadi bogata s hranili, takojšnje gnojenje ni potrebno. Z dognojevanjem počakamo na pomlad, ko prezimne trajnice in mačehe spodbudimo k bujnemu cvetenju s tekočim gnojilom Plantella Cvet z dodanimi morskimi algami in vitamini.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Komentarji