Urshine mažorete ustvarjajo novo tradicijo

0

V soboto, 7. aprila se je v športni dvorani v Kočevju odvilo prvo mednarodno mažoretno tekmovanje, ki ga je organizirala Slovenska zveza mažoretne in twirling tehnike (Zveza mažoret SZMT), čigar predsednica je trenerka Urshinih mažoret, Urša Štefanič Mlakar. Na tekmovanju je sodelovalo 10 društev – 3 slovenska ter kar 7 hrvaških, uživali pa smo lahko v skoraj stotih odplesanih koreografijah. Tekmovalke so se predstavile v plesih s palico in cofi, za mnoge izmed obiskovalcev pa je bilo pravo presenečenje, ko so dekleta nastopila s plesom po imenu »Mace«, saj gre za popolnoma novo zvrst, ki v Sloveniji še ni poznana. Urshine mažorete so tovrstno kategorijo prvič opazile leta 2016 na Svetovnem prvenstvu mažoret v Poreču, ko so nastopila dekleta iz Afrike in s prav posebno (ne)mažoretno palico začarale in očarale gledalce.

Članice Urshinih mažoret – Polona, Mia Elena, Erika, Tia, Špela, Alja in Kaja so dosegle odlične rezultate in doma obdržale kar 12 medalj, in sicer 4 zlate, 5 srebrnih in 3 bronaste.

Zlata medalja: Mia Elena Tovilović, solo palica otroci; Erika Brezar, solo cofi otroci; Mia Elena in Kaja Patafta, duo cofi otroci; Polona Skok, solo twirling kadet.

Srebrna medalja: Kaja Patafta, solo palica otroci; Tia Levstek Brezar in Špela Janež, duo cofi otroci; Kaja Patafta, solo cofi otroci; Mini formacija (skupinski nastop) palica; Alja Fartek in Polona Skok, duo kadet palica.

Bronasta medalja: Tia Levstek Brezar, solo palica otroci; Polona Skok, solo palica kadet; Alja Fartek solo twirling kadet.

Trenerka Urshinih mažoret in predsednica Zveze mažoret SZMT Urša Štefanič Mlakar si je že dolgo želela organizirati tovrstno tekmovanje, a velja pravilo, da društvo (Urshine mažorete delujejo pod društvom Herbs) tovrstnega tekmovanja ne more organizirati. Tako so skupaj s Twirling mažoretnim in plesnim klubom Benedikt ustvarili prej omenjeno zvezo ter s članstvom v MWF (Majorette sport World Federationtem) izpolnili vse zahtevane pogoje za izvedbo mednarodnega tekmovanja. S prvo, a kljub temu zelo uspešno organizacijo večjega tekmovanja si je Urša zastavila že večji cilj. V letu 2020 namerava skupaj z Evropsko zvezo organizirati 2-dnevno tekmovanje Grand Prix po vzoru Evropskega prvenstva, kjer bodo v Kočevju gostovale mažorete iz cele Evrope, pričakuje se kar okoli 1.000 tekmovalk.

Vse pohvale Urši, ki je s svojo majhno a zelo uspešno skupinico plesalk v štirih letih dokazala, da se ji je pogumna poteza ustanovitve novega mažoretnega društva več kot obrestovala.

Aleš Škaper, Rok Rade, Lavra Pretnar, Cvetličarna Požar, DSO, Pony Express in Zavod Kočevsko pa si s strani Zveze mažoret SZMT zaslužijo posebno zahvalo za pomoč pri organizaciji tekmovanja. Zahvaljujejo se tudi vsem staršem, ki verjamejo v njihovo delo in jih podpirajo.

N.Š.

Komentarji