V Kostelu županovanje Črnkoviču, v Velikih Laščah Malovrhu

0

Včeraj, 2. 12. 2018 so svojega župana izbirale še občine, katerih noben kandidat ni dobil večine glasov v prvem krogu. Tako je v 56-ih slovenskih občinah 612.747 volilnih upravičencev imelo priložnost podati svoj glas kandidatu, za katerega verjamejo, da bo njihovo občino uspešno vodilo. Drugega kroga volitev se je udeležilo skoraj 49 odstotkov volilnih upravičencev, kar je dobra dva odstotka manj kot v prvem krogu. Na našem območju sta se v drugem krogu pomerili dve občini, Kostel in Velike Lašče, oziroma Ivan Črnkovič proti Valentinu Južniču ter dr. Tadej Malovrh proti Antonu Zakrajšku.

V občini Kostel se je zmage z dobrimi 66-imi odstotki glasov (oziroma z 256-imi glasovi) veselil Ivan Crnkovič, direktor znane firme Rotis. Njegov nasprotnik, Valentin Južnič je zbral dobrih 33 odstotkov oziroma 130 glasov, tako da je bila zmaga Ivana Črnkoviča z dvema tretjinama glasov precej zanesljiva. Volilna udeležba drugega kroga v Kostelu je bila 67,3-odstotna, kar je 4 odstotke manj kot v prvem krogu, a še vedno (v primerjavi z ostalimi občinami) nadpovprečna.

V Velikih Laščah je bila situacija glede odstotkov glasov zelo podobna kostelskemu izidu. Dr. Tadej Malovrh je zbral dobrih 67 odstotkov glasov (1.393 glasov), kar je bilo seveda več kot dovolj za zmago nad Antonom Zakrajškom, čigar predlagatelj je bila SDS. Slednji je namreč prejel dobrih 32 odstotkov glasov, saj je zanj glasovalo 673 ljudi. Torej, tudi v Velikih Laščah so svojega župana izbrali precej prepričljivo. Volilna udeležba Velikolaščanov je bila 59-odstotna, kar je skoraj 3 odstotke manj od udeležbe prvega kroga, vseeno nadpovprečna.

N.Š.

Komentarji