V požaru zgorela gospodarska poslopja, kmetijska mehanizacija, tudi dva prašiča in štirideset kur

0

V soboto, 24. 11., je okoli 19.30 zagorelo na gospodarskem poslopju Jožeta Kraševca v naselju Četež v občini Velike Lašče. Ogenj, ki se je v megleni noči širil z veliko hitrostjo, je ob cviljenju sosedovega psa, njegovega lastnika dvignil na noge. Takoj je poklical gospodarja, iz hiše, ki je nekaj sto metrov oddaljena od pogorišča. Vaščani so se sami lotili krotenja ognja, a brez uspeha, saj je bil pritisk vode iz cevi, ki jih napaja hidrant, prešibek. Vsa gasilska društva iz GZ Velike Lašče so se hitro odzvala klicu, pri gašenju so pomagali tudi gasilci z Iga in Golega. »Vseh pogumnih mož je bilo okoli 90. To območje je težko dostopno. Ukrepali smo pravočasno, kmalu po prejetju klica. Če bi bil požar prej odkrit, bi ga verjetno bolj omejili, tako da so žal poslopja zgorela v celoti,« je dejal Rudi Rupar, že v svojem tretjem mandatu poveljnik Gasilske zveze Velike Lašče. Tako kot zanj, je bil tudi za vse gasilce iz zveze to največji požar doslej. Plamen, dim, neznosen vonj po stopljenem železu, senu, žagovini, gumi in plastiki, pokanje kritine, sesuvanje konstrukcije, mukanje govedi, cviljenje kužkov, rohnenje prašičev, oglašanje dušečih kur, vpitje in usklajeno reševanje, so topo rezali tišino odročne vasi, vse tja do polnoči. Ognjeni zublji so pogoltnil obračalnik, vitla, cepilec za drva, obe nakladalki, cisterno, prikolico za namakanje in veliko drugega orodja. V tem objektu je imel gospodar še manjšo delavnico. V drugem objektu je skladiščil del opreme za vsakdanjo rabo in seno, v tretjem pa tudi seno, ki je seveda v celoti pogorelo. »Mater božjo, ogenj nam je pogoltnil za okoli 400 kvadratnih metrov velike objekte in vse, kar je bilo v njih,« je otožen gospodar, ki je največje poslopje do lani obnavljal s posojilom. Živi s 480-imi evri pokojnine.

»Jožetov sin Primož je imel pogum, ko je skočil med plamene in rešil večji traktor, štiri goveda in dva konja, za prašiča in štirideset kur je že bilo prepozno,« nam pove sosed Jože Železnikar. »Na teh objektih smo imeli pred dvema letoma vajo reševanja, sedaj pa je šlo zares. To je kot noč in dan. Tudi za Gasilsko brigado iz Ljubljane bi to bil veliki zalogaj,« so v glas poudarili gasilci s Turjaka, ki so v nedeljo dopoldan ostali na požarni straži ob pogorišču.

Vaščani, teh je okoli dvajset, so nejevoljni zaradi šibkega omrežja za vodo, še posebej jih skrbi za požarno varnost. Čeprav so na to opozarjali, jim doslej ni nihče prisluhnil. »Če bi požar izbruhnil pozneje, bi zgorela cela vas, saj so tod hiše strnjene,« so še dejali. In naprošajo, da prizadeti družini po svojih močeh pomagajo dobri ljudje. »Radi bi pred zimo pokrili vsaj del strehe na novejšem poslopju, za živino. Sami tega ne bomo zmogli,« je dejal gospodarjev sin Primož. Požar naj bi povzročile iskre, ogorki, iz kotla za kuhanje, pod nadstreškom ob glavnem objektu.

Velikolaški župan Anton Zakrajšek je ob pogorišču na Četežu povedal, da gospodarsko poslopje stoji na najvišji točki naselja in na tem območju žal hidratno omrežje ne deluje v polni zmogljivosti. V požarnem načrtu je predvideno (pa ne le za to naselje), da so za gašenje požara pristojni gasilci, saj se ogenj na takih objektih ne da drugače krotiti. Občina se bo seveda po svojim močeh takoj odzvala, ko bo prejela poročilo o razmerah požara. Tudi vaščani prosijo ljudi dobre volje, da oškodovani družini priskočijo v pomoč. Informacije na številko 070 271 816 (Jože Kraševec).

(mgć)

Komentarji