V Sodražici bo februarja koncert, kakršnega daleč naokrog še ni bilo

0
Aljaž Vesel

Ob 200-letnici Osnovne šole Sodražica junija lani, se je domačemu občinstvu prvič s širokim repertoarjem glasbe predstavil Sodražan, sicer v Švici delujoči, Aljaž Vesel. Tenorist, ki nastopa širom Evrope in se uveljavlja kot eden bolj prepoznavnih, je letos že potrkal na vrata milanske Skale, a kadar ima čas, se vselej rad vrne v domači kraj.

»Seveda smo bili navdušeni z njegovim interpretom glasbe, ki jo izvaja, takrat pa se je v meni porodila ideja, da bi lahko Aljaž še enkrat napolnil našo dvorano ob nastopu s še enim Veselom. To bo Andrej Vesel, moj nečak, prav tako vrhunski umetnik z Dunaja,« je povedal Franc Vesel – Aco, vsem znan Sodražan, pred leti tudi predsednik Območne obrtn-podjetniške zbornice Ribnica. Ideja o koncertu dveh uveljavljenih umetnikov je padla na plodna tla, prisluhnila mu je občina Sodražica, Turistično društvo Sodražica, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ribnica, Javi sklad za kulturne dejavnosti Ribnica, radio Univox, zavod Sena plus in oktet Gallus. Na prvem usklajevalnem srečanju prejšnji mesec so zbrani razdelili naloge, da bi organizacijsko koncert pripravili brezhibno.

Aljaža bo spremljal 30-članski Ton Der Jungend orkester, ki ga je soustanovil in mu dirigira Andrej Vesel. Nadarjeni glasbeniki prihajajo iz 16-ih držav, vsi so dobitniki prestižnih mednarodnih nagrad.

»Ko je do mene prišla novica, da je še nekje en Vesel, ki se profesionalno ukvarja z glasbo in ima korenine v mojem rodnem kraju, Sodražici, sem bil zelo pozitivno presenečen,« se je tridesetletnemu Aljažu zdelo neverjetno, ko je ugotovil, da sta celo v sorodstvu. Pravi, da je na svoji poti spoznal veliko ljudi, vendar takega primera ne pozna. Ko se je začel zanimati, kdo je Andrej Vesel, je odkril, da gre za vrhunskega glasbenika, pianista, dirigenta, ki študira in deluje v evropskemu hramu kulture, na Dunaju.

»Zelo me veseli, da sva to priložnost, da dva glasbenika, ki ju je pot ponesla v tujino, stopita prvič skupaj na oder dobila ravno v kraju, na katerega sva zelo navezana in kamor segajo moji začetki,« je navdiha poln Aljaž. Obljublja, da bosta v dobri družbi, z orkestrom in gostjami, dala vse od sebe, da bo večer nepozaben – tako za spoštovano publiko, kot tudi za njih na odru.

Andrej Vesel

»Večina glasbenikov, med njimi sem seveda tudi jaz, si silno želi nastopa pred svojo publiko, ljudmi, ki jih pozna in jih ima rad. To je hkrati poseben občutek in odgovornost,« 27-letni Andrej ne skriva zadovoljstva pred nastopom.

Rojen in odraščal je v Zagrebu, glasbeno kariero je začel na Dunaju. Je že tako, da se moraš prej dokazati v tujini, da bi te bolj sprejeli doma. Sodražica ima za njega poseben pomen, saj iz njene doline vleče svoje korenine. »Tod je dom mojega deda in moje rodbine. Zaradi tega je podariti vrhunski glasbeni večer dragi Sodražici in ljudem tam okoli izjemno doživetje. Seveda se veselim nastopa z mojim rojakom Aljažem in gosti,« tudi Andrej obljublja, da to bo večer, ki ne bo nikoli pozabljen.

Koncert bo v soboto, 23. februarja, ob 19. uri v Športni dvorani Sodražica, z gostjami, mezo sopranistko Gabriello Colluto in skladateljico Nino Šenk. Izjemen dogodek bo dokazal, da sta kultura in umetniško ustvarjanje brezmejna in snujeta jezik, ki ga razume vsak.

(mgć)

Komentarji