V spomin na žrtve prometnih nesreč prižgali simboličnih 7210 lučk

0

Včeraj smo obeležili Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Letos je potekal na temo Obravnava po prometni nezgodi, s poudarkom na zdravstveni in psihološki oskrbi. Že deseto leto se pod koordinacijo Zavoda Varna pot ta dan obeležuje tudi v Sloveniji. 

Gre za dan ob katerem se spominjamo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci, ob enem pa spodbujamo celotno družbo k večjim aktivnostim za zmanjševanje posledic na cestah.

V številnih občinah, vrtcih, šolah so skupaj z vladnimi in nevladnimi organizacijami (Združenje šoferjev in avtomehanikov Slovenije, AMZS, Rdeči križ, Karitas idr.), potekale številne aktivnosti, preventivno-izobraževalne delavnice, likovne in kulturne prireditve. Otroci in mladi so ustvarjali številne izdelke v opomin in spomin na žrtve prometnih nesreč kot tudi ideje kako izboljšati varnost na cestah, vse pod letošnjim sloganom v Sloveniji – Hvala ker me spoštuješ.

Osrednja obeležitev Svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč je potekala v Ljubljani, v Mestni hiši, kjer se je koordinatorjem pridružila svečana gostja in govornica, evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc.

V letošnjem letu je bila osrednja globalna tematika, pod okriljem Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč (FEVR), namenjena izzivom, ki Zavod še čakajo na področju obravnave po prometni nezgodi:
– zdravstvene in psihološke oskrbe žrtev prometnih nesreč,
– raziskavi in preiskavi vzrokov prometnih nesreč ter
– sodnim postopkom.

V spomin na vse, ki so svoje življenje izgubili v prometnih nesrečah so po Sloveniji prižgali simboličnih 7210 lučk, ki predstavljajo število umrlih na cestah od leta 1991 do 31. oktobra 2016.

Vir. Zavod Varna pot

Komentarji