V Velikih Laščah pregon živine po kavbojsko

0

Konjeniško društvo Divja Horda iz Roba pri Velikih Laščah že dobro desetletje združuje ljubezen do konj in narave. V slogu ameriškega divjega zahoda vsako leto ženejo živino na prezimovanje z Roba do Velikih Lašč, pri tem pa se Billyju the Kidu, Wyattu Earpu in Luckyju pridružijo tudi konjeniki iz drugih koncev Slovenije. Vse izhaja iz naklonjenosti do konjeništva in vesternov.

Tokrat se je 30 jezdecev na pregon živine z Roba do Velikih Lašč zbralo pred zadružnim domom na Robu. Po daljšem pomenkovanju so se dogovorili, kako bo potekala nič kaj lahka naloga, predvsem pa so bili s strani »ta glavnih« v klubu opozorjeni, kako naj ravnajo v primeru zbegane živine. Ta je, skupaj 70 krav in telet ter konjev, v lasti Milana Kaplana iz Velikih Lašč, ki jih od pomladi do pozne jeseni pase na več pašnikih od Roba do Brankovega. Pred zimo pa jih skupaj zbere v večji hlev v okolici Velikih Lašč.

Med potjo ni bilo večjih težav tudi zaradi izjemne izurjenosti konjenikov, med njimi je bil tudi mladi konjerejec Gašper Zgonc z Roba, ki je dve leti zaporedoma več mesecev z družico preživel na več rančih v Kaliforniji in se učil predvsem, kako živino ujeti na laso. Ta izkušnja mu je prav prišla tudi pri tokratnemu pregonu živine . Po treh urah pregona in počitka vmes, so konjeniki čredo pripeljali do zimskega bivališča, v zahvalo temu dogodku pa so se bogato okrepčali.

I. L.

Komentarji