V zadnjem četrtletju napovedali precej manj zaposlitev

0

V tretjem četrtletju je bila neto napoved zaposlovanja s strani delodajalcev 7 %, napoved za obdobje od oktobra do decembra pa znaša 0 %.

Neto napoved zaposlovanja pomeni razliko med deležem delodajalcev, ki načrtujejo zvišanje in deležem delodajalcev, ki načrtujejo znižanje števila zaposlenih. V raziskavo je bilo vključenih 620 delodajalcev iz desetih različnih panog.  V četrtletni primerjavi je tako neto napoved zaposlovanja padla za 7 %, medtem, ko je na letni ravni padla za 3 %.

Direktorica prodaje pri družbi ManpowerGrou, ki je opravila omenjeno raziskavo, je povedala, da podatki kažejo, da bodo priložnosti za iskalce zaposlitve ostale v prihajajočih mesecih zelo skromne. Približno trije od štirih delodajalcev ne načrtujejo sprememb v svoji zaposlitveni strukturi. Najmanj možnosti za zaposlitev bo v javnem sektorju, slaba napoved pa velja še za gostinsko panogo in hotelirstvo ter za proizvodno panogo. Možnosti za zaposlitev pa naj bi se pojavile v panogah finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništvu in nepremičninah, pri oskrbi z elektriko, plinom in vodo, v transportu, logistiki in komunikaciji. V jugovzhodni regiji je neto napoved najvišja in znaša 5 %, medtem, ko je najnižja v osrednji in jugozahodni regiji.

Komentarji