»Va Kostele« je zadišalo vse do letos odprtega Kostelskega gradu

0

V petek, 24. avgusta je v Selah pri Kostelu zadišalo. Dišalo je na Izletniški kmetiji Padovac in dišalo je vse tja do Kostelskega gradu, ki je letos po dolgem času odprl svoja vrata. Dišalo je iz enajstih kotličkov, v katerih so mojstri kuhalnice pripravljali vsak svoj Kostelski čušpajs in se s svojo mojstrovino potegovali za laskavi naziv najboljšega v letu 2018. Tekmovalo je enajst skupin iz cele Slovenije.

Za tiste, ki ne veste, kaj je Kostelski čušpajs… Gre za tradicionalno kostelsko jed, ki jo tamkajšnji prebivalci pripravljajo že vrsto generacij. Sedaj za to skrbi Turistično športno društvo Kostel, natančneje njegov predsednik dr. Stanko Nikolič, ki je letos že trinajstič organiziral tekmovanje v kuhanju te jedi. Seveda skrbne priprave na dogodek vsebujejo tudi recept za pripravo jedi, ki ga vsaka tekmovalna ekipa dobi ob prijavi na tekmovanje.

Za kakšno jed sploh gre? Za pripravo čušpajsa za deset oseb, kar je normativ za tekmovanje, je potrebno 70 dag ene vrste mesa, po 30 dag rdečega korenja in stročjega fižola, po 40 dag graha, svežega zelja, krompirja in mlade koruze ter olje, čebula, moka, sol, poper in začimbe po okusu in seveda še kaj, kar je odvisno od domišljije in kuharske iznajdljivosti. Seveda tisto, kar je skrivnost, loči dober čušpajs od še boljšega.

Ime čušpajs izhaja iz nemške besedne zveze »zu Speise« ali po naše »ob shrambi«, pove pa, da so gospodinje v jed dale vse tisto, kar so imele pri roki. Po besedah kulinaričnega mojstra Leona Pogelška je jed nastala v 19. stoletju. Ni izključno kostelska jed, saj naj bi čušpajs kuhali po celotni tedanji Avstro-Ogrski, vendar se je jed kot tradicionalna kulinarika ohranila predvsem na kostelskem.

Letošnje trinajsto tekmovanje pa kljub trinajstici ni bilo nesrečno. Sodelovalo je enajst ekip, vreme ni poslušalo vremenske napovedi in se ni skisalo, prišlo pa je rekordno število gledalcev. Po oceni dr. Stanka Nikoliča, ki ni mogel skriti svojega zadovoljstva, je bilo na prizorišču vsaj trideset tekmovalcev in več kot tristo jedcev. Seveda ne smemo pozabiti na Podstence, glasbenike, ki so s tradicionalnimi lokalnimi vižami zabavali vse prisotne. Kuhati se je pričelo ob petih popoldne, kuhano pa je bilo ob sedmih. Takrat je strokovna komisija v sestavi Leon Pogelšek, Marija Bauer in Brigita Jalšovec prevzela zadeve v svoje roke. Marljive prostovoljke so prinašale anonimne vzorce in komisija je preizkušala svoje borbončice. Na koncu je komisija določila tri najboljše. Vendar, preden vam izdamo, kdo so ti bili, se vrnimo na prizorišče, med kotličke, v katerih je brbotal in dišal pripravljeni čušpajs in s svojim vonjem vabil in mamil. Predsednik TŠD Kostel je naznanil konec zbiranja vzorcev in začetek pojedine za vse prisotne pokuševalce, degustatorje in jedce. Vsi prisotni so lahko poizkušali, »strokovno« ocenjevali, komentirali in predvsem uživali v bogastvu okusov, ki jih ponuja takšna jed. Marsikdo je napovedal zmagovalca in nekateri so celo uganili odločitev komisije. Seveda ni manjkalo sladkih dobrot, ki so jih pripravile članice TŠD Kostel in so se ponujale na posebni stojnici z imenom margarine Rama, ki so jo uporabili za peko slaščic.

Sledila je razglasitev rezultatov. Najprej je dr. Stanko Nikolič podelil vsem sodelujočim ekipam priznanja in praktična darila, sledilo pa je imenovanje najboljših letošnjih mojstrov čušpajsa. Tretje mesto je zasedla ekipa Turističnega društva Kočevje, drugo mesto so zasedli iz Velemesta Rajšele, najboljši čušpajs pa je skuhala ekipa Jakopove iz Banja Loke.

Komentarji