Vedno lepo urejeni Kostel

0

Že štiriindvajset let ob koncu oktobra v Kostelu tamkajšnje Turistično športno društvo na sklepni prireditvi razglasi izide za najbolj urejeno okolico stanovanjske in počitniške hiše ali poslovnega prostora ter urejenost javnih površin v naselju. Tudi letošnji natečaj je potekal v okviru vseslovenske akcije »Moja dežela – lepa in gostoljubna«, s krajevnim sloganom »Kostelci, pometimo pred svojim pragom«. Tričlansko ocenjevalno komisijo, ki jo je vodil Marko Mikuletič iz Arboretuma Volčji Potok, zraven sta bila še dr. Stanko Nikolić in Vinko Zajec, je med 96-imi prijavljenimi kandidati (lani jih je bilo 69), največ doslej, najbolj prepričal videz hiše družine Koželički iz Grivca. »To je pravi biser, malo skrit za ograjo (od ceste ga loči kamnita škarpa), živo mejo in zasaditvijo, z zelenimi vrtnicami,« je zapisala žirija.

»Stara vaška hiša je kot običajna hiša, ko pa se podaš do nje, te pričaka skrbna roka gospodarja,« je popotnica žirije družini Rački iz Kužlja, ki je letos dosegla drugo mesto, Miran Briški in vaščani Rajšel pa so zasedli tretje mesto. »Lep kraj in še bolj urejene površine (s koritom in žlebom), na katerih izstopajo številna igrala,« je bila z vtisom navdušena trojica.

»Udeležba nas ni presenetila, saj je to pravzaprav še en dokaz, da si občani želijo tudi s tekmovalnostjo dvigovati kakovost svojega okolja in bivanja v njem,« je ob razglasitvi poudaril dr. Stanko Nikolić, predsednik TŠD Kostel. In še postregel z informacijo, da so na mestih, kjer so stali v lanskem vetrolomu polomljeni prejšnji kozolci (nekateri so tudi informativne table), postavili deset novih ter zanje odšteli 3.000 evrov, kar je za društvo zelo velik finančni zalogaj.

(mgć)

Komentarji