Velik cvet pritegne pogled

0

Cvetje nam vedno polepša dom, sploh pa pozimi, ko so zunaj puste barve narave in je še hladno.

V decembru nas bo še posebej očaral amarilis s svojimi cvetovi, ki spada med praznične lončnice. Na steblu amarilisa lahko požene eden ali več velikih cvetov različnih barv: od bele, roza, rdeče ali oranžne pa do takšnih z belimi ali zelenimi črtami.

Amarilis je na voljo kot čebula, ki jo posadimo sami ali pa ga kupimo že posajenega v lončku in pripravljenega na cvetenje. Če je nakup v lončku enostaven, saj lonček samo postavimo na primerno mesto, pa je je vzgoja amarilisa iz čebule bolj zabavna.

SAJENJE ZA CVETENJE

S sajenjem amarilisa pričnemo približno 6-8 tednov, še preden želimo, da bo zacvetel. Lonček, v katerega bomo posadili čebulo, ne sme biti prevelik, zgledati mora celo nekoliko premajhen za tako veliko čebulico. Najboljša velikost lončka je takšna, da bo med čebulico in robom lončka ostalo le približno dva centimetra prostora. Če bomo v lonček posadili več čebulic, seveda izberemo ustrezno večjega, toliko da se čebulice med seboj ne bodo dotikale. Na dnu lončka naj bo drenažna odprtina, ki jo prekrijemo z ostanki razbitih glinenih lončkov.

Čebulico posadimo tako, da je tretjina do polovica nad prstjo. Po sajenju čebulico zalijemo, nato pa lonček postavimo v temo ali prekrijemo s časopisnim papirjem. Za nekaj časa ga pustimo v temi, le enkrat tedensko preverimo, če prst ni preveč izsušena ter jo po potrebi zalijemo. Prostor, kjer imamo čebulico, ne sme biti prehladen, saj je to rastlina toplih krajev in za razvoj cveta ne potrebuje hladnega obdobja, kot na primer tulipani, narcise in ostale spomladi cvetoče čebulnice. V tem času bo čebulica pognala korenine, zato bo njena rast nekoliko upočasnjena, vendar nas to ne sme prestrašiti. V začetku rasti se bodo na vrhu čebulice pojavili tanki ploščati listi, cvetno steblo z zadebeljenim vrhom ali pa kar oboje. Takrat pričnemo s pogostejšim zalivanjem, in sicer ko je prst zasušena na površini 2 cm globoko.

BOŽANSKI CVET

Ko cvetno steblo požene 6 do 8 cm v višino, začnemo lonček postopoma prestavljati na svetlejše mesto, pri velikosti 10 cm pa rastlina potrebuje že veliko svetlobe. Odcvetele cvetove sproti odstranjujemo. Ko odcvetijo vsi cvetovi, steblo odrežemo in takrat običajno že prične poganjati naslednje, ki bo dalo nove cvetove.

Med cvetenjem amarilis prestavimo v nekoliko hladnejši prostor, na temperaturo med 18 in 20°C, saj bo tako cvetel dlje časa. Umaknemo ga tudi z direktnega sonca. Zalivamo ga redno, vendar ne preobilno, občasno pa ga tudi pognojimo. Za gnojenje uporabimo polovični odmerek tekočega gnojila za cvetoče rastline ali pa še bolj praktično šumečo tableto za cvetoče rastline.

Komentarji