Yaskawa bo v Kočevju, čestitke županu Prebiliču za izjemen rezultat!

1

Že v petek smo prejeli neuradne informacije, da naj bi se Yaskawa odločila za gradnjo v Kočevju, a to veliko novico nismo želeli objaviti prvi, saj smo bili mnenja, da bi s tem tistim, ki so za to zaslužni, ukradli pomemben trenutek. Kot neustrašni kritiki zelo dobro vemo, kdaj je potrebno izreči tudi pohvalo in čestitati za izjemen dosežek.

Kot medij prejemamo veliko informacij in tudi v povezavi z Yaskawo smo jih, a zaradi pomembnosti zadeve, o tem doslej nismo pisali. Sedaj vemo, da Yaskawe v Kočevju skoraj zagotovo ne bi bilo, v kolikor se župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič ne bi osebno močno angažiral in lobiral na vseh koncih in krajih, da bi Yaskawo pripeljal v Kočevje. Ker vemo, kakšen je bil njegov delež v tej zgodbi, mu časopis Kočevar čestita za končni rezultat.

Yaskawa je bila pred časom praktično odločena, da bo gradila v Ribnici, a so se vodilni v podjetju, zaradi skrivnostnega prihoda župana Kočevja na letališče v Frankfurt in informacijami, ki jih je imel s seboj, premislili ter z odločitvijo počakali, dokler ne preverijo vseh novih podatkov.

O županovem odhodu v Frankfurt ni vedel skoraj nihče. Na letališču se je seznanil z ljudmi, ki dejansko odločajo o širitvi podjetja in ravno slednje je prepričal dovolj dobro, da so z odločitvijo še malo počakali.

Yaskawo sta sicer motila dva daljnovoda, ki bi ju bilo potrebno nujno premakniti, saj drugače ne bi mogli graditi tako velikega objekta, a je župan Kočevja s pomočjo ministrstva za gospodarstvo ter premierja, v izjemno kratkem času uspel pridobiti pisno obvezo podjetja Eles d.o.o, da bodo daljnovode na svoj stroške tudi umaknili. Yaskawo je prepričala tudi ugodna cena zemljišča, ki sicer znaša samo 1% vrednosti projekta, a še bolj kot to so jih zmotile malverzacije z zemljišči v Ribnici, ki so bila kar 10-krat dražja od kočevskih.

Yaskawa je svetovno priznano podjetje, ki ima sedež v Kanadi. Zaposlujejo preko 150 tisoč ljudi, letni prihodek podjetja pa znaša skoraj 40 mrd dolarjev, kar je samo 2 mrd manj kot slovenski letni BDP, tako da v tem primeru govorimo o velikem in pomembnem podjetju.

Sam prihod Yaskawe v Kočevje ne pomeni samo zaposlitev 150 ali več ljudi, temveč pomeni tudi ogromno dela za lokalne obrtnike, gradbenike ter ostale zunanje izvajalce, ki jih bo podjetje nujno potrebovalo za svoje nemoteno delo. Najpomembnejši signal, ki ga iz Kočevja ponovno oddajamo, pa je ta, da je tudi naše okolje primerno za prihod drugih podjetij in samo želimo si, da se ta pozitivna klima prenese tudi na prebivalstvo.

Ivan Gabrič

Komentarji