Z lesom mislimo resno

0

Operater CNC stroja ali upravljalec računalniško vodenega stroja je danes eden izmed najbolj iskanih poklicev. 

CNC strojev danes ne srečamo samo v velikih industrijskih podjetjih, ampak tudi v manjših obrtnih delavnicah.

Zato želimo to znanje prenesti tudi na naše bodoče lesarske tehnike. V predmetniku smo v delu, ki ga določa vsaka šola posebej, veliko število ur namenili ravno računalniškemu risanju in upravljanju računalniško vodenih strojev.

Delček tega znanja smo želeli predstaviti tudi devetošolcem s kočevsko-ribniških osnovnih šol. Zanje smo pripravili dvourno predstavitveno delavnico in interes je bil res velik. 

Devetošolci so najprej v računalniški učilnici spoznavali profesionalni risarski program ZwCAD. Za računalniki so jih pričakali naši dijaki 1. letnika programa mizar, ki so prevzeli vlogo učiteljev. Učence so suvereno vodili tako, da je vsak izmed njih narisal računalniško risbo stojala za telefon.

Drugo uro so odšli v šolsko lesarsko delavnico, kjer so se seznanili z delovanjem računalniško vodenega stroja. Pokazali smo jim postopek upravljanja stroja in različne vrste rezil za rezkanje, vrtanje in žaganje. Učenci so videli, kako je  stroj  po računalniško narisani risbi in določenih parametrih izdelal stojalo. Na koncu je vsak izmed učencev izdelek še malo pobrusil in pobarval. Domov so tako odnesli  lesen izdelek, ki je bil izdelan na CNC stroju.

Številni učenci, ki so se udeležili te predstavitvene delavnice, so se z zanimanjem udeležili tudi informativnega dne za lesarskega tehnika.

Po nove izkušnje v lesno delavnico srednje šole pa že deseto leto prihajajo učenci Osnovne šole Ljubo Šercer. Tako smo tudi letošnje leto gostili učence zadnje triade devetletke na delovni praksi. Konec februarja je 7 vajencev-novincev dva zanimiva dopoldneva posvetilo izdelavi lesene škatlice. A ne kakršnekoli, te škatlice so bile izdelane iz masivnega smrekovega lesa in povezane s starim načinom vezave pravih mojstrov, ki so z ravno rogelno vezjo povezali stranice izdelkov iz masivnega lesa. In ti držijo. Če pa kakšen le ni bil najbolj trdne vajeniške izdelave, je pomagal učitelj Drago Brinšek: »Napake smo pokitali in zbrusili, nato pa končni izdelek lakirali z vodnim lakom ter na pokrovček vžgali unikatne motive.« Sledila je še montaža in vijačenje šarnirjev in škatlica je bila tu. Mladi vajenci so v dneh v delavnici spoznali les kot material izdelave, ročno mizarsko delo, pa tudi stroje in previdnost, ki jih zahteva njihova uporaba. Z izdelkom in s svojim delom so bili skupaj s svojo učiteljico Marijano Šarič zelo zadovoljni in odšli ob novi izkušnji z razmislekom … morda pa ob letu k obdelovalcem lesa..

V lesarskih delavnicah naredimo!

 

 

Iva Kaplan in Janko Marinč, GSŠ Kočevje

Komentarji