Za Alojza je bilo usodno poleno

0

»Soseda Alojza sem dve uri, preden je odpeljal cirkularno žago, srečal pred hišo. Dejal mi je, da pravi gospodar pripravlja drva za zimo takrat, ko od zgoraj neznosno žge. Pritrdil sem mu. Zvečer pa je znanec oznanil, da je Alojz za vedno odšel. Kaj naj rečem… le to, da je zemeljsko stvarstvo muha enodnevnica,« sta možakarja v zavetju krošenj drevesa v kočevskem Kajuhovem naselju, kjer je živel, mimoidočim potrdila krute govorice. Smrt je kot strela iz jasnega udarila še posebej  njegovo soprogo, ki je bila na obisku pri hčerki v Nemčiji.

Alojz, star je bil 68 let, sicer upokojenec, se je vselej odzval in pomagal pri pripravi drv, tudi Ilićevim v Rajndolu, ob cestnem naselju, dvanajst kilometrov oddaljenem od Kočevja v smeri proti Črnomlju, ni odklonil. Priporočil jim ga je znanec.

Z 62-letnim gospodarjem sta v slabe pol ure zrezala kup drv iz mešanega gozda, ko se je pozno popoldne slišalo vpitje, vidno potrta razlaga njegova družica. Eno od polen, ko je cirkularna žaga pela na polno, je odneslo v levo stran Alojzovih prs, udarec je bil tako močen, da naj bi se slednji zgrudil na tla. Osupla domača sta mu nemudoma nudila prvo pomoč in poklicala dežurnega zdravnika na kočevski urgenci. Kljub hitremu posredovanju reševalcev je bila reanimacija neuspešna. Alojza je izdalo srce. Ali je bilo za smrt usodno večje poleno ali morda zdravstvene težave, bo ugotovila preiskava, saj je tožilec za pokojnika odredil obdukcijo.

(mgć)