Zakaj je česen nepogrešljiv v kulinariki in pri zdravljenju

0

Česen je enoletno oziroma dvoletno zelišče. Njegova prvotna domovina je Srednja Azija. Spada v družino lukovk, kamor spada še čemaž, drobnjaki, čebula, por… Ljudje ga uporabljajo že tisočletja kot začimbo in kot zdravilo. Znano je, da so Rimski vojščaki morali pojesti vsaj dva stroka česna na dan. Uporabljali so ga tako v čarovniških obredih kot tudi v kozmetiki. Zakaj pa v kozmetiki, ko pa ima za nekatere tako zoprn duh. Znano je, da tisti, ki jedo veliko česna, zgleda bolj mladosten, lepša je koža, lepši so lasje in bolj delujejo vse funkcije v telesu. Znani Francoski zdravilec Message je v svoji knjigi Narava ima zmeraj prav napisal, da Gaskonjski fantje še pri devetdesetih lovijo dekleta po vasi. Žal pa ni napisal kaj naredijo, ko jih ujamejo. Angleži ne uporabljajo veliko česna, za razliko od Francozov. Tu prednjačijo Gaskonjci, ki prirejajo sejme česna, kjer ga prodajo na tone.

Vsi vemo, kako zdravilno je zelje, pa ohrovt, cvetača, korenje, vendar nimajo kemijskega elementa, ki ga je v česnu obilo. Česen namreč vsebuje kemijski element sulfamid. To je žveplova spojina, ki je nujno potrebna za normalno funkcioniranje človeškega telesa. Česen je na tisoče ljudi rešil pred šibo božjo – pred kugo. Kuga so bakterijska obolenja prebavil. Česen pa danes imenujemo naravni antibiotik. Ker deluje antibakterijsko je bil sredstvo za uničevanje bakterij. Je pa res, da so te bolezni izginile šele, ko so znanstveniki odkrili antibiotike. Česen je neobhodno potreben za normalno delovanje intelekta. Živali, ki lukovk ne jedo, se ravno zaradi tega tako razlikujejo od ljudi. Nimajo intelekta, se pravi, da se ne zavedajo sami sebe. Pa poglejmo, kaj vse zdravi česen:

Zaradi mikroelementov, ki jih vsebuje (železo, kalij, kalcij, žveplo, fosfor, natrij, magnezij), je česen nepogrešljiv pri tradicionalnem zdravljenju. Znano je, da tam, kjer ljudje uživajo veliko česna, manj obolevajo za rakom. Česen lahko uporabljamo surov, ali pa iz njega pripravimo tinkture, olja, kis, v kulinariki pa razne namaze. Pri nas na Plavici v zadnjih letih pripravljamo tinkture na osnovi rastlinskega glicerola (to je trovalentni alkohol, ki ni omamen). Ta pripravek lahko uživajo otroci, zdravljeni alkoholiki in tudi tisti, ki jih vonj in okus česna hudo motijo.

Znano je, da tinktura iz česna ureja holesterole in trigliceride. Zato priporočam, da bolnik popije tri čajne žličke česnove tinkture dnevno v treh obokih. To naj dela tri tedne, prekine za sedem dni in ponovi.

Redno uživanje čaja, pripravljenega iz česna, ali uživanje tinkture učinkovito čisti kri oziroma ožilje. Učinkuje na rast imunskih celic, fagocitov oziroma belih krvničk, ki so največji naravni uničevalci škodljivih bakterij, virusov in bacilov.

Česen učinkovito zdravi vnete mandlje. Česen zdrobimo in si sok nanesemo najprej na prst in nato na mandlje. Učinek je opazen neverjetno hitro. Dobro deluje tudi nanos propolisa.

Rak na požiralniku: kako ga zdravimo s česnom? S sokom, pripravljenim iz trpotca, meda in česna. Prvih pet dni užijemo naenkrat po 10 kapljic česna na dan, drugih pet dni pa po 20. Naslednjih pet dni povečamo dozo na 30 kapljic na dan, postopoma povečamo na veliko jušno žlico na dan. Zraven česna pijemo sok od ozkolistega trpotca. Čez pol ure pa pojemo žlico medu, po možnosti akacijevega. Po določenem času postopoma zmanjšamo dozo česna zopet na 10 kapljic na dan. Po končani terapiji pijemo še eno leto sok od trpotca. Ta recept odlično sodeluje s kemoterapevtskim zdravljenjem, saj daje pacientu dodatne moči.

Česen in hripavost: Za to boleznijo dostikrat zbolijo otroci. Štiri do pet režnjev časna stolčemo v možnarju, ali razrežemo v sekljalniku in poparimo z skodelico vrelega mleka. Mleko naj bo po možnosti sveže, ne pasterizirano. Pustimo še malo vreti in malo ohlajeno popijemo po požirkih.

Jože Majes – Plavica

Komentarji