Zaključena policijska preiskava kaznivega dejanja trgovine z ljudmi

0

Kriminalisti so na območju Dragojčane in Mlake pri Kranju ugotovili, da je v lokalih pod vodstvom 59-letnega moškega zaposlenih več deklet iz tujine, ki tam delajo kot plesalke, poleg tega pa nudijo tudi spolne storitve za denar.

 

Skupaj z glavnim osumljencem so v organizirani kriminalni združbi sodelovali 37-letna državljanka Ukrajine, pri tem pa je redno sodeloval in pomagal tudi 26-letni moški iz okolice Kamnika. Nudenje spolnih uslug je potekalo na način, da so bila dekleta vsako noč razporejena v oba nočna lokala, kjer so čakale na stranke. Pri tem so kot “običajne” storitve ponujali tako imenovani “table dance”, ples ob drogu, klasični striptiz, kot posebno ponudbo pa so imeli v lokalu v Mlaki pri Kranju tudi “shower dance” saj so imeli tuš kabino nameščeno kar sredi lokala. Cene za to so bile različne, “table dance” je npr. stal 25 evrov, nekatere usluge 50 evrov, zelo pomembno pa je bilo tudi konzumiranje pijač. Cena za t.i. “Lady-drink” (neke vrste lažji koktajl) je bila 25 evrov, šampanjci pa so stali, različno od vrste, od 50 evrov naprej. Če si je stranka zaželela nudenje spolnih storitev, je bila obveznost, da pred tem plača ali najmanj en Lady-drink, ali en šampanjec ali pa plača ples na mizi. Spolne storitve v sobah so zaračunavali po 100 evrov za pol ure in 150 evrov za eno uro. Od tega je dekletom ostalo le 40% tega denarja, ostalih 60% pa so pobrali člani kriminalne združbe. Vodja je oglaševal tudi t.i. “spremstvo”, kar je stalo 300 evrov, poleg tega pa je glavni osumljenec dekleta ponujal in vozil tudi na razne dogodke (fantovščine, motoristične shode ipd…). Tudi v tem primeru je dekletom ostal le manjši delež zaslužka. Dekleta v lokalih so bila stalno pod nadzorom in pritiskom vodje in njegovih sodelavcev, poleg tega pa so o njihovih aktivnostih vodili tudi evidence, na podlagi katerih so na njih dodatno pritiskali, da premalo delajo in da ne zaslužijo dovolj. Še posebej je pri tem izstopal vodja kriminalne združbe, ki je zelo dominantna oseba in so se ga dekleta tudi zelo bala.

 

Ob zaključku policijske preiskave so kriminalisti pridobili odredbe za izvedbo hišnih preiskav v obeh lokalih in na naslovih, kjer so pričakovali, da bodo lahko zbrali dodatne dokaze. Pri tem so v lokalih našli 11 deklet, žrtev kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, eno dekle pa je bilo zaradi bolezni najdeno v hiši, kjer so vse začasno bivale. V lokalih so prijeli tudi vse štiri osumljence, njihovega pomagača, ki je dekleta razvažal, pa so dobili doma. Na hišnih preiskavah so poleg predmetov, ki potrjujejo, da so bila dekleta nadzirana in raznih seznamov, našli tudi več kosov prepovedanega orožja, nekaj denarja, pri glavnem osumljencu na domu pa še večjo vsoto denarja, tako da je skupaj zaseženih okoli 30.000 evrov. V lokalu v Mlaki pri Kranju je bilo najdeno prepovedano orožje, in sicer avtomatska vojaška puška Zastava M-70 (kalašnikov) in 60 kosov nabojev zanjo, poleg tega pa še prirejena šibrovka z odrezano cevjo in kopitom ter večje število nabojev zanjo. V lokalu v Dragočajni sta bili pri 26-letnem osumljencu odkriti dve pištoli napolnjeni z naboji, in sicer revolver cal. 357 magnum ter samokres (polavtomatska pištola) znamke Glock cal 9mm. Isti osumljenec je imel pri sebi tudi prepovedano orožje “teleskopsko palico” ter nož, pri njem pa smo zasegli tudi zavitek kokaina. Osumljenec za to orožje sicer ima dovoljenje za posest, ne pa tudi za nošenje, zato je bilo orožje zaseženo in bo sprožen prekrškovni postopek s predlogom za odvzem orožja. Pri prevozniku deklet so kriminalisti odkrili orožje, in sicer t.i. “svinčnik-pištolo”, ki prav tako spada med prepovedano orožje, za kar bo podana kazenska ovadba.

Nevladni organizaciji Slovenska Karitas in Društvo Ključ-center za boj proti trgovini z ljudmi sta žrtvam trgovine z ljudmi takoj nudili vso potrebno pomoč. Pri zaključni akciji je sodelovalo 70 kriminalistov in policistov, ki jih je usmerjala višja državna tožilka iz Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije.

Trgovina z ljudmi

V Sloveniji je  problematika trgovine z ljudmi  stabilna tako po obsegu kot po   samih   pojavnih   oblikah  in  je  vezana  predvsem  na  problematiko organiziranih  oblik  spolnega  izkoriščanja.  Zaznava  se  prisotnost tudi drugih  pojavnih  oblik  trgovine  z  ljudmi  in  sicer z namenom delovnega izkoriščenja, prisilnih porok in beračenja.

Slovenija je pretežno ciljna država za trgovino z ljudmi, predvsem žensk, z namenom  spolnega  izkoriščanja.  Žrtve izvirajo iz držav srednje in vhodne Evrope  ter Zahodnega Balkana. Organizirane oblike prostitucije v Sloveniji potekajo  tako  v  okviru zakonito prijavljenih razvedrilnih in storitvenih dejavnosti   kot   v   najetih  stanovanjih  pod  organizacijskim  okriljem kriminalnih združb in posameznikov.

V  manjši  meri kot v preteklih letih se zaznava problematika organiziranih oblik  beračenja,  ki  jih  izvajajo  mobilne kriminalne združbe iz območja vzhodne  in  jugovzhodne  Evrope  in  v  katerih  so izkoriščeni državljani Slovaške in Romunije. Mobilne kriminalne združbe se v Sloveniji zadržijo le krajši  čas,  saj  so  jim  ciljne  predvsem  bogatejše države EU (Italija, Avstrija, Francija).

Novačenje   žrtev   v   izvornih   državah   poteka   s   pomočjo  lokalnih organizatorjev,  ki  se  pogosto  tudi sami ukvarjajo s tovrstno kriminalno aktivnostjo   in   žrtve  prodajo  slovenskim  združbam.  Novačenje  poteka neposredno  preko  osebnih  povezav,  kot  tudi  preko  objav v lokalnih in spletnih  medijih  v obliki oglasov za različne dejavnosti. Žrtve v glavnem vedo,  da  se  bodo  morale  v Sloveniji prostituirati, prisilno delati ali beračiti,  ne  zavedajo  pa  se  ne  okoliščin  ne  obsega, v katerem bo to potekalo.

Kriminalne  združbe  si  žrtve  podredijo  predvsem s psihičnim nasiljem in zastraševanjem  z  vrnitvijo  v domače okolje žrtev, kjer so socialne in gospodarske  razmere  običajno zelo slabe. Kadar so izvorne države žrtev države  EU  na območje Slovenije vstopijo pretežno v okviru mednarodnega javnega  prometnega  ali  železniškega potniškega prometa ali z lastnimi osebnimi vozili.

Žrtve  trgovine  z  ljudmi  z namenom spolnega izkoriščanja se najpogosteje novačijo  iz  Češke,  Slovaške,  Madžarske, Srbije, Makedonije, Ukrajine in Dominikanske Republike.

Žrtve  trgovine  z  ljudmi  z  namenom  beračenja  se  novačijo  na območju Slovaške, Madžarske in Romunije.

Komentarji