Zaščitimo se pred sezonsko gripo

0

Virusi gripe se stalno spreminjajo, običajno preko mutacij. Posledica tega je, da so ljudje skozi vse življenje občutljivi na te okužbe. Nacionalni inštitut za javno zdravje napoveduje povečano obolevanje prebivalcev za gripo. Gripa se vsako leto pojavi konec januarja in na začetku februarja. Na sezono zboli do 10 odstotkov prebivalstva.

Za gripo je značilno, da je nalezljiva bolezen, ki se širi hitro. Širjenje lahko preprečimo, če upoštevamo sledeče:

  • ostanemo doma, če zbolimo za gripo,
  • pogosteje si umivajmo roke, zakrijemo usta pred kašljanjem in kihanjem,
  • vsako leto se cepimo, saj tako varujemo sebe in svoje bližnje.

Ogrožene skupine, katerim se cepljenje še posebej priporoča pa so:

  • starejši od 65 let,
  • kronični bolniki in njihovi družinski člani,
  • otroci (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovi družinski člani,
  • nosečnice in družinski člani,
  • posamezniki, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje,
  • zdravstveni delavci,
  • drugi delavci v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Gripo pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni spremlja vročina, obolenje dihal, bolečine v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah bolezen spremljajo pogosti zapleti kot so virusne in bakterijske pljučnice, v skrajnih primerih lahko nastopi tudi smrt.

Virusi gripe se letno spreminjajo in s tem posledično tudi cepiva, ki ščitijo proti virusom. Sama zaščita nastopi približno dva tedna po cepljenju, traja več mesecev, nato pa začne upadati. Zato se priporoča letno cepljenje, z enim odmerkom cepiva. Otroci, ki se prvič cepijo proti gripi in so mlajši od devet let, dobijo dva odmerka cepiva.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je zapisal, da je precepljenost proti gripi zelo nizka celo med najnižjimi v Evropski uniji. V desetih letih je število cepljenih oseb iz 200.000 padlo na 70.000. Še bolj zaskrbujoče pa je, da se število cepljenih vsako leto niža tudi v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je starejših od 65 let. Le-teh se je lansko leto cepilo dobrih 10 odstotkov od zastavljenega cilja 75 odstotkov, ki ga je določila svetovna zdravstvena organizacija. ”Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev,” so še zapisali.

Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.

Cena cepljenja proti gripi znaša 12 EUR za samoplačnike in 7 EUR za kronične bolnike in starejše od 65 let.

Komentarji