Zaživela je nova tematska pot ob Reškem jezeru

0
Foto: arhiv Ljudske univerze Kočevje

Čeprav je zima že potrkala na vrata, nas kratki sončni dnevi kar kličejo po tem, da jih preživimo na svežem zraku. V kolikor si boste zaželeli miru in tišine, vas vabimo, da obiščete novo Orlovo pot v Kočevski Reki. Nadgradnja predhodno obstoječe poti v gozdnem rezervatu Jezero je namreč v zadnjih poletnih dneh dobila končno podobo. Ob že pred časom utrjeni in razširjeni sprehajalni poti so bile nameščene informacijske table in raznoliki didaktični pripomočki. Za obisk kilometer dolge tematske poti poti boste potrebovali dobro uro. Posvečena je paru belorepcev, ki v bližini Kočevske Reke gnezdita vse od konca 80. let prejšnjega stoletja.

Belorepec je naš največji orel, ki lahko čez peruti meri več kot 2 metra. V Sloveniji po zadnjih podatkih gnezdi med 8 in 11 parov. Par, ki živi na Kočevskem, pa se je, kot kaže, znašel v težavah. Čeprav je bila njuna gnezditev sprva uspešna, zadnjih nekaj let nista uspela vzrediti mladičev. Razlogov za to je najverjetneje več in se med sabo prepletajo, osrednja težava pa so motnje, ki jih povzroča človek. Belorepec je namreč zelo plašna ptica, ki lahko zaradi vsiljivih obiskovalcev in hrupa, ki ga povzroča človekova dejavnost, svoje gnezdo z jajci ali mladiči zapusti.

Orlova pot je le eden izmed naravovarstvenih ukrepov, ki jih v projektu LIFE Kočevsko projektna ekipa sodelavcev Občine Kočevje, Zavoda za gozdove, Zavoda za varstvo narave in Ljudske univerze Kočevje uvaja s pomočjo evropskih sredstev in sredstev Ministrstva za okolje in prostor, z namenom varovanja te karizmatične živalske vrste. Tematska pot služi usmerjanju obiska v predel rezervata, kjer človeška prisotnost predstavlja minimalno motnjo. Obiskovalcem ponuja vpogled v številne zanimivosti iz življenja te velike ujede, ozavešča pa jih tudi o pomenu obstoja končnih plenilcev in dejavnikih, ki belorepcu predstavljajo največjo grožnjo.

Pot je prvič zares oživela med obiskom vzgojiteljev in učiteljev, udeležencev dvodnevnega usposabljanja iz gozdne pedagogike in interpretacije narave z naslovom Z orlom belorepcem po Kočevskih gozdovih, ki ga je v organizaciji Ljudske univerze Kočevje izvedel Poseben dan, zavod za pristna doživetja. Prve izmed treh izvedb (preostali dve se bosta odvili v prvi polovici prihodnjega leta) so se udeležili pedagoški delavci, ki delujejo na 11 izobraževalnih ustanovah na Kočevskem, Ribniškem in v Suhi Krajini.

Udeleženci so spoznali praktične primere interpretacije narave in principe gozdne pedagogike za nadaljnje samostojno vodenje skupin po Orlovi poti. Tematska pot je namreč več kot primerna za izvedbo naravoslovnih dni in izobraževalnih delavnic na temo spoznavanja in varstva narave. V kolikor se bodo šole odločile za organizacijo tovrstnih dejavnosti, bodo lahko pridobile tudi sofinanciranje avtobusnega prevoza. K obisku Orlove poti pa ne vabimo le zaključenih skupin, temveč vse, ki si želijo aktivnega preživljanja prostega časa v neokrnjeni naravi. Za več informacij obiščite spletno stran life-kocevsko.eu.

Uradno otvoritev Orlove poti načrtujemo za pomlad, ko bo zaključena sanacija jezu na Reškem jezeru. Do tedaj bo dokončana tudi izgradnja treh novih opazovalnic, ki bodo obiskovalcem nudile prav posebno doživetje v nedotaknjeni naravi tega kočevskega bisera. Pokukajte v divjino. Dobrodošli pri Orlovih.

Avtorica: Jasna Mladenović, Avtor slike 6 je Marjan Artnak.

Komentarji