Že petnajsta razstava del Iz likovne zbirke Riko

0

V Galeriji Miklova hiša v Ribnici so odprli že tradicionalno decembrsko razstavo Iz likovne zbirke Riko in na ogled postavili izbor del letos umrle slikarke Metke Krašovec. Kot je povedala kustosinja Polona Lovšin, je letošnja razstava že petnajsta, izbor pa obsega že preko 300 umetniških del, ki jih zaokrožajo posamezne slike Iz likovne zbirke IEDC, Galerije Miklove hiše in Narodne galerije.

Razstavo je odprla Uršula Cetinski, predsednica Nacionalnega sveta za kulturo in direktorica Cankarjevega doma. Dejala je, da se s to razstavo ustvarja nekakšen trg likovnih dobrin, ki je pri nas prej izjema kot pravilo. Več o avtorici del Metki Kraševec, ki je bila je svetovna popotnica po prostranstvih zemeljske oble in globinah človeške psihe, povsod tujka, povsod doma in o pomembnosti podjetnih ljudi v kulturi, je ob odprtju razstave z izbranimi besedami zbrane nagovorila kustosinja Moderne Galerije, Martina Vovk.

Likovna zbirka Riko, zasebna umetniška zbirka pod korporativnim okriljem podjetja Riko, oziroma zbirateljsko ambicijo Janeza Škrabca, se ponaša s slikarskimi in kiparskimi deli najpomembnejših umetnikov od konca 19. stoletja do danes. V zadnjih 5-ih letih je zbirka razširila svoj obseg s ključnimi deli predstavnikov sodobne slovenske umetnosti. Škrabec je družinsko zapuščino bogatil z novimi odkupi, s fokusom na sodobno umetnost pa je zbirko umestil med najbolj prepoznavne umetnostne zbirke na Slovenskem.

Razstava bo na ogled do 3. februarja 2019.

(mgć)

Komentarji